AB Bilgi Merkezi, “Bilgi Çağında: Gerçek ve Algı” Paneli düzenledi

AB Bilgi Merkezi, dün Mağusa’da “Bilgi Çağında: Gerçek ve Algı” isimli bir panel gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, dün Mağusa’da “Bilgi Çağında: Gerçek ve Algı” Paneli düzenledi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu etkinlikte, medya dünyasındaki güncel gelişmeler, sahte haberlerle mücadele yöntemleri, güvenilir bilgi kaynaklarına erişimin önemi ve etik habercilik ilkeleri ele alındı. Alanında uzman konuşmacıların çözüm önerileri ve atılabilecek adımlar üzerine değerli bilgiler paylaştığı panelde konuya ilişkin derinlemesine bir tartışma gerçekleştirildi.
Kıbrıs Türk toplumunun farklı kesimlerinden katılımcıların yer aldığı etkinlikte, açılış konuşmasını AB Program Destek Ofisi İletişimden sorumlu Program Müdürü Deniz Birinci yaptı. Açılış konuşmasında, “Avrupa Komisyonu olarak, dezenformasyonun yalnızca bilgiye olan güveni sarsmakla kalmayıp, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirerek, insanların bilinçli kararlar almalarını engellediğini ve demokratik katılımı zorlaştırdığını çok iyi biliyoruz.” diyen Deniz Birinci, bu nedenle dezenformasyonla mücadelenin AB’nin temel öncelikleri arasında yer almakta olduğunu ve bu alanda farkındalık yaratmak adına çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Etkinliğin moderatörlüğünü Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Canan Onurer’in üstlendiği panel bölümünde, iletişim sektörünün uzman isimlerinden Prof. Dr. Metin Ersoy ve akademisyen Kenan Dursun katkı sağladı.
AB Bilgi Merkezi’nden konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:
“Avrupa Komisyonu, dezenformasyonla mücadeleye büyük önem vermektedir. Dezenformasyon ve bilginin manipülasyonu, demokratik toplumlar için önemli tehditler oluşturmakta ve bu taktikler, insanların bilinçli kararlar vermesini engelleyerek ya da katılımı tamamen caydırarak seçimler gibi demokratik süreçleri zayıflatabilir. Ayrıca, dezenformasyon toplulukları kutuplaştırarak insanları ayırabilir ve çatışmaları körükleyebilir. Yeni teknolojiler, dezenformasyonun benzeri görülmemiş bir hız ve ölçekte yayılmasını mümkün kılarken bu durum Avrupa Birliği ve üye devletleri için kritik bir sorun haline gelmektedir. Bu nedenle, Avrupa Birliği için dezenformasyonla mücadele, demokrasiyi, toplumsal uyumu ve kamu güvenini koruma çabalarının bir önceliğidir. Bu etkinlik, bu konularda farkındalık yaratarak, AB’nin dezenformasyonla mücadele hedeflerinde Kıbrıs Türk toplumuna katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Kıbrıs Türk Toplumuna Yönelik AB Yardım Programı 389/2006 sayılı Konsey Tüzüğü temelinde uygulanan Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu program, özellikle adanın ekonomik entegrasyonu, iki toplum arasındaki ve AB ile temasların geliştirilmesi ve AB mevzuatına (AB müktesebatı) uyum sağlama süreci üzerinde yoğunlaşarak, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını teşvik etmektedir.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.