Halef Kurt 'Barış İnşası ve Çevre' alanında Birleşmiş Milletler Gençlik Şampiyonu oldu

Liberal Demokrasi Hareketi STK'lar ve Yerel Yönetimler ile İlişkiler Sekreteri Halef Kurt, ekibiyle beraber 'Barış İnşası ve Çevre' alanındaki projeleriyle, 'Birleşmiş Milletler Gençlik Şampiyonu' oldu.

Liberal Demokrasi Hareketi STK'lar ve Yerel Yönetimler ile İlişkiler Sekreteri Halef Kurt, 'Barış İnşası ve Çevre' alanında ekibiyle birlikte "Birleşmiş Milletler Gençlik Şampiyonu" seçildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2015 tarihli 2250 sayılı kararı ve "Gençlik, Barış ve Güvenlik" gündemi doğrultusunda hayata geçirilen program, 18-30 yaş arası gençlerin çevre inisiyatifleri ve toplumsal iş birliği yoluyla barışa katkı sunmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Adamızda ise UNFICYP tarafından 2020’den bu yana sürdürülen program, son üç yıldır British Council iş birliğiyle düzenleniyor.
"ÇEVRE SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA, SINIRLAR VE TOPLUMSAL AYRIŞMALAR ORTADAN KALKIYOR"
Program kapsamında deneyimlerini UNFICYP’e değerlendiren Kurt, çevre sorunları gibi küresel meselelerin toplumsal ayrımları aşarak ortak bir zemin sunduğunu ve bu tür konuların sınır tanımadan herkesi birlikte hareket etmeye teşvik ettiğini vurguladı.
Kurt, programın en etkileyici yönlerinden birinin, çevre sorunlarının toplumsal kimliklerin ötesine geçerek birleştirici bir rol üstlenmesi olduğunu belirterek, "Çevre söz konusu olduğunda sınırlar ve toplumsal ayrımlar ortadan kalkıyor. Bu ortak bilinç, gençler arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlıyor" dedi.
"AĞAÇLARIN, DENİZİN, DOĞANIN DİNİ YA DA DİLİ YOKTUR"
"Ağaçların, denizin, doğanın dini ya da dili yoktur," diyen Kurt, birinci ve ikinci düzeyden farklı olarak gerçekleştirilen diplomasi metodlarının siyasi çıkarlar olmadan insanları bir araya getirebileceğini, bu bağlamda da gerçekleştirdikleri projede adanın farklı toplumlarından yürüyüş kulüplerini bir araya getirerek farklı temaslara vesile olabildiklerini aktardı. Aktivizmi "Diplomaside 6. Düzey" olarak nitelendiren Kurt, farklı alanlarda da insanların siyasi çıkar olmadan bir araya gelerek toplumsal temasları güçlendirebileceğini ifade etti.
Kurt, programın sadece teorik değil, pratik düzeyde de ciddi katkılar sunduğunu, farklı topluluklardan gençlerin ortak hedefler doğrultusunda bir araya gelerek kalıcı çözümler üretebilmelerinin önemini vurguladı. Son olarak Kurt, gençlerin toplumsal ve çevresel meselelere duyarlılığının kalıcı barış ve sürdürülebilirlik için kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Gençlerin enerjisi, yaratıcılığı ve kararlılığı, toplumsal dönüşümün en güçlü dinamiklerinden biridir. Bu nedenle onların sesi, karar alma süreçlerinde daha fazla yer almalıdır" dedi.
Röportajın orjinal haline https://unficyp.unmissions.org/halef-kurt-bridging-peace-and-sustainability-un-youth-champion adresinden ulaşılabilir.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.