Cem Karaca: Doğaya 32 bin faydalı böcek salındı

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, narenciye hastalığına sebep olabilecek vektör böcekle ilgili mücadelede doğaya 32 bin faydalı böcek salındığını açıkladı.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca, Gökhan Altıner’in programında yaptığı açıklamalarda, geçtiğimiz yıl ağustos-eylül aylarında narenciye hastalığı taşıma riski olan vektör bir böceğe rastlandığını belirtti. Böceğin tespit edilmesiyle birlikte hemen çalışmalara başlandığını ifade eden Karaca, böceğin varlığı ve yoğunluğunu belirlemeye yönelik araştırmalar yürüttüklerini söyledi.
Türkiye’deki kardeş kuruluşları TAGEM’in de sürece destek verdiğini vurgulayan Karaca, dünyadaki benzer çalışmaların da yakından takip edildiğini kaydetti.
“Doğanın bir dengesi var. Kimyasallar devreye girdiğinde bazı zararlı böceklerin popülasyonu artabiliyor” diyen Karaca, söz konusu böceğin doğrudan verdiği zararın yanı sıra narenciye hastalığını taşıma, yani bu hastalığa vektörlük etme potansiyelinin asıl sorun olduğunu belirtti. Karaca bugüne kadar bitkilerde bu hastalığa rastlanmadığını ifade etti.
Karaca, bu sürecin bir kere başladığında uzun yıllar boyunca mücadele gerektirdiğini dile getirerek, “Bu böceğin doğal bir düşmanı var, onu da ülkemize getirdik. Sürekli oluşturduğumuz yerel bütçemizle kaynak yaratıldı, laboratuvarlar ve seralar kurduk. Bu alanlarda hem zararlı hem de faydalı böcek üretimi yapılabiliyor. Bugüne kadar 32 bin adet faydalı böcek doğaya salındı. Bu böcekler doğada yayılım gösterdi ve çoğaldı” dedi.
Güney Kıbrıs’ta da benzer bir çalışmanın yürütüldüğünü bildiklerini aktaran Karaca, iki toplumlu bilimsel bir ekip oluşturulduğunu belirtti. “Biz burada mücadele ederken karşı taraf etmezse –ya da tersi olursa– başarıya ulaşamayız. Bu nedenle sürekli istişare halindeyiz” diyen Karaca, bu konuda güneyden daha başarılı olduklarını ve Avrupa Birliği’nin bunu takdir ederek ekipman desteği teklif ettiğini söyledi. Ancak Karaca, hükümetin gerekli desteği sağladığını ve bu nedenle dış ekipman yardımına ihtiyaç duymadıklarını ifade etti.
Karaca, böceğin şu anda baskı altında olduğunu ve bu yıl için etkili olmasının beklenmediğini belirterek, sürekli analiz yaptıklarını, eğer hastalık ortaya çıkarsa yayılmadan yok edilmesinin şart olduğunu vurguladı. Söz konusu böcekle ilgili ilk kaydın güney tarafından yapıldığını, şu anda Türkiye’de de bulunduğunu söyleyen Karaca, bu böceklerin çok küçük yapıda oldukları için rüzgar akımıyla taşınabildiklerinin de bilimsel olarak ispatlandığını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.