Aliyev, Türk devletlerinin içişleri bakanlarını kabul etti: Kabulde İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da yer aldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı’nın sadece bir dostluk platformu değil, stratejik ortaklık ve ittifak zemini olduğunu vurgulayarak, “Teşkilatımızın küresel ölçekte söz sahibi bir örgüte dönüşme potansiyeli var” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) İçişleri Bakanları 2. Toplantısı kapsamında Bakü'ye gelen bakanları kabul etti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, kabulde Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Özbekistan İçişleri Bakanı Aziz Taşpolatov, Kazakistan İçişleri Bakanı Erjan Sadenov, Kırgızistan İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Macaristan İçişleri Bakan Yardımcısı Bence Retvari ve TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev yer aldı.
Cumhurbaşkanı Aliyev, görüşmede yaptığı konuşmada, TDT üyesi ve gözlemci ülkeler arasındaki dostluk, stratejik ortaklık ve ittifak ilişkilerine dikkati çekerek, "Teşkilata üye ve gözlemci ülkelerin ortak çıkarları göz önündedir. Biz sadece dost değil stratejik ortak, müttefikiz ve en önemli unsur şudur ki kardeş ülkeyiz. Teşkilatın temelinde de bu ilke yer almaktadır." dedi.
Aliyev, teşkilatın gelecek yıllarda daha büyük başarılara ulaşabileceğini belirterek, "Gelecek yıllarda teşkilatımız daha yüksek zirvelere ulaşabilir. Bunun için tüm imkanlar mevcuttur. Ülkelerimizde olumlu bir gelişim dinamiği gözlenmektedir. Teşkilata üye ülkelerde iç istikrar sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.
Ülkelerin sahip olduğu coğrafya, doğal kaynaklar ve ulaşım projelerinin işbirliği açısından önemine değinen Aliyev, "Geniş bir coğrafyaya sahibiz. Teşkilata üye bazı ülkeler, zengin doğal kaynaklara sahiptir. Ulaşım projelerimiz, ülkelerimizi birbirine bağlıyor ve hatta daha büyük bir coğrafyayı kapsıyor. Ülkelerimizin topraklarından geçen ulaşım koridorları, Avrupa'yı Asya ile birleştiriyor. Kısacası, ekonomik alanda çok büyük bir potansiyelimiz var." diye konuştu.
Aliyev, demografik yapının da olumlu seyrettiğine dikkati çekerek, "Eğer buna olumlu demografik dinamiğimizi de eklersek tablo daha sevindirici olacaktır. Ülkelerimizde nüfus artıyor. Azerbaycan'ın 1991'de bağımsızlığını yeniden kazandığında nüfusu yaklaşık 7 milyondu, şimdi 10 milyonu aştı. Tüm üye ülkelerde benzer bir dinamik gözleniyor. Nüfusumuz gençtir, dinamiktir, tarihi köklerine bağlıdır." değerlendirmesinde bulundu.
"İÇİŞLERİ ORGANLARININ ORTAK FAALİYETİNE BÜYÜK İHTİYAÇ VAR"
Ekonomi, ulaştırma ve enerji konularının yanı sıra ortak tarih ve köklere de odaklanılması gerektiğini vurgulayan Aliyev, "Bu nedenle teşkilat çerçevesinde ekonomi, ulaştırma ve enerji meselelerinin yanı sıra mutlaka ortak köklerimiz, ortak tarihimiz hakkında da geniş şekilde konuşmalıyız." görüşünü paylaştı.
Aliyev, ülkelerin içişleri birimlerinin ortak çalışmasının önemine değinerek, "İçişleri organlarının ortak faaliyetine büyük ihtiyaç var çünkü belirttiğim gibi ülkelerimizde iç istikrar olsa da tehditler ve dış müdahale girişimleri mevcuttur ve olmaya devam edecektir. Hiç kimse bundan muaf değildir. Bu nedenle içişleri organlarının en temel görevi olan kamu düzenini sağlamak, her bir ülkemiz için hayati bir iç istikrar unsurudur." ifadelerini kullandı.
Bu çerçevede düzenli toplantıların önemine işaret eden Aliyev, "Üye ülkelerin içişleri organlarının bir araya gelmesi, düzenli toplantılar yapması, fikir alışverişi, deneyim paylaşımı ve bilgi paylaşımı büyük önem taşımaktadır." dedi.
"TDT, ÖNDE GELEN ULUSLARARASI ÖRGÜTLERDEN BİRİNE DÖNÜŞEBİLİR"
Aliyev, teşkilatın daha da güçlendirilmesini hedeflediklerini belirterek, "Asıl hedefimiz, teşkilatı daha da güçlendirmektir. Tam eminim ki tüm üye ve gözlemci ülkeler güçlü bir ortak irade sergilerse teşkilatımız, dünya çapında önde gelen uluslararası örgütlerden birine dönüşebilir." şeklinde konuştu.
TDT'nin diğer uluslararası kuruluşlardan farkına da değinen Aliyev, şunları kaydetti:
"Dünyadaki mevcut uluslararası kuruluşları iyi tanıyoruz. Bazılarına üyeyiz, bazılarıyla farklı formatlarda işbirliği yapıyoruz. Türk Devletleri Teşkilatının üstünlüğünü ise Azerbaycan olarak açıkça görüyoruz. Bu üstünlük, bizi birleştiren temel unsur tarihi köklerdir, etnik bağlardır, manevi değerlerdir ve elbette ekonomik, sanayi ve diğer alanlardaki potansiyelimizdir."
Aliyev, TDT'nin kurumsal olarak yapılandığını ve çeşitli alanlarda aktif faaliyetler yürüttüğünü belirterek, "Bence artık asıl mesele, uluslararası gündemde söz sahibi olmak, sadece teşkilat coğrafyasında ve çevresinde değil küresel ölçekte dünyada önde gelen siyasi örgütlerden birine dönüşmektir. Bunun için tüm imkanlar mevcuttur. Eğer bu imkanlar olmasaydı ben de bu konuda konuşmazdım." ifadelerini kullandı.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) İçişleri Bakanları 2. Toplantısı düzenlendi.
Azerbaycan İçişleri Bakanı Vilayet Eyvazov'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Özbekistan İçişleri Bakanı Aziz Taşpolatov, Kazakistan İçişleri Bakanı Erjan Sadenov, Kırgızistan İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Macaristan İçişleri Bakan Yardımcısı Bence Retvari ve TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı.
Bir otelde düzenlenen toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da yer aldı.
Yerlikaya, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel düzeydeki güvenlik tehditlerine dikkati çekerek, "Rusya-Ukrayna Savaşı, Filistin'deki İsrail zulmü, küresel enerji ve gıda problemlerini, Pakistan-Hindistan ihtilafını ve küresel istikrarı tehdit eden bir ticaret savaşının seyrini endişe ile takip ediyoruz." dedi.
TDT çatısı altındaki işbirliğinin önemine vurgu yapan Yerlikaya, "TDT olarak üye ve gözlemci ayırt etmeksizin dünya düzeninin yıldan yıla karmaşaya doğru evrildiği bu şartlar altında güvenlik işbirliğimizi daha da çok güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.
TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLILIK VURGUSU
Yerlikaya, terörle mücadelede ortak iradenin teyit edildiğini belirterek, "FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütleri ile mücadelede ortak irademizi teyit ettik ve terör ve organize suç örgütü mensuplarının yakalanarak ülkelerine teslim edilmeleri hususunda mevcut işbirliğimizi kuvvetlendirdik." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin suçla mücadelesini kesintisiz sürdürdüğünü dile getiren Yerlikaya, "Türkiye olarak başta terör, organize suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere her türlü suçla mücadelemizi en etkin şekilde ve aralıksız sürdürüyoruz." dedi.
Yerlikaya, modern güvenlik tehditlerinin iç içe geçtiğini kaydederek, "Netice olarak, nihai bir çözüme ulaşmak için suç kavramını tüm unsurlarıyla birlikte ele almak gerekiyor." ifadesini kullandı.
"TERÖRSÜZ TÜRKİYE" HEDEFİNE DOĞRU
Türkiye'nin terörle mücadelesinde kritik bir aşamaya geldiğine işaret eden Yerlikaya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ve milletimizin iradesiyle 'Terörsüz Türkiye' hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Yaptığımız operasyonlar ve attığımız hukuki adımlarla ülkemizde terörü bitirme noktasına getirdik. Yaklaşık yarım asırdır mücadele ettiğimiz bölücü terör örgütü, iki hafta önce kendini feshettiğini açıkladı." diye konuştu.
Yerlikaya, sürecin devletin tüm kurumlarınca yakından takip edildiğini aktararak, "Ülkemizin huzuru ve birliği için tarihi bir adım olan bu süreci, ilgili tüm kurumlarımızla birlikte titizlikle takip ediyoruz." dedi.
FETÖ VE DEAŞ'A KARŞI UYARI
Terör örgütlerine ilişkin uyarılarda bulunan ve FETÖ'nün özellikle dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan Yerlikaya, "Bu kapsamda, sözde sivil toplum, eğitim ve ticaret kuruluşları üzerinden saklı ajandası için gelir temin eden ve yabancı istihbarat örgütlerinin maşası olarak çalışan FETÖ terör örgütüne karşı tedbiri elden bırakmamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Yerlikaya, DEAŞ'a karşı da dayanışmanın önemine değinerek, "FETÖ'nün yanı sıra yüce dinimizi istismar eden DEAŞ'ın da coğrafyamızda kendine alan bulmaması için mevcut dayanışmamızı daha da güçlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.
SUÇLA MÜCADELE KONSEYİ KURULMASI ÖNERİSİ
Siber güvenliğin günümüzde önemli bir meydan okuma alanı haline geldiğine işaret eden Yerlikaya, "Siber dünya bizim için yeni imkanlar sunuyor. Ancak bugüne kadar görülmemiş yeni ciddi sınamaları da içinde barındırıyor." dedi.
Yerlikaya, "Güvenlik işbirliğimizin her alanında hepimize önemli katkılar sunacak 'Suçla Mücadele Konseyi'nin kurulması için desteklerinizi bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Konseyin, tüm TDT ülkelerine açık olması gerektiğini belirten Yerlikaya, "Güvenlik işbirliğimizin mihenk taşı olacak konseyimizin, TDT'ye üye veya gözlemci olması fark etmeksizin, tüm kardeş ülkelerimizin içişleri bakanlıklarına ve kolluk kuruluşlarına açık olması gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.
Yerlikaya, konseyin kurulmasına ilişkin taslağın yakında paylaşılacağını bildirerek, "Yüksek işbirliği irademizin nişanesi olacak bu anlaşmanın, mesai arkadaşlarımızın yoğun gayretleriyle en yakın sürede imzaya hazır hale geleceğine inanıyorum." dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.