Ombudsman İlkan Varol’dan uyarı: Dilekçelere cevap vermek anayasal yükümlülüktür

Ombudsman, Salih Gürler’in başvurusu üzerine hazırladığı raporda, Sağlık Bakanlığı ve ilgili dairelerin dilekçelere yazılı ve gerekçeli yanıt vermemekle Anayasa ve İyi İdare Yasası’nı ihlal ettiğini vurguladı.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol, dilekçelerine cevap verilmediğini öne süren Salih Gürler’in başvurusunu inceleyerek konuya ilişkin bir rapor hazırladı.
Salih Gürler, geçirdiği bir operasyon sonucu engelli kaldığını ve bu nedenle engelli haklarından yararlanabilmek amacıyla; 9 Temmuz 2024 ve 18 Eylül 2024 tarihlerinde Sağlık Bakanlığı’na, 14 Ekim 2024’te Çalışma Dairesi Müdürlüğü’ne, 15 Ekim 2024’te ise Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürlüğü’ne “alındı mühürlü” dilekçeler sunduğunu belirtti. Gürler, bu dilekçelere herhangi bir yazılı yanıt alamadığı gerekçesiyle 20 Kasım 2024 tarihinde Ombudsman’a başvurarak konunun soruşturulmasını talep etti.
İncelemenin ardından hazırlanan raporda, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürlüğü ve Çalışma Dairesi Müdürlüğü’nün Gürler’in dilekçelerine yazılı ve gerekçeli yanıt vermeyerek, KKTC Anayasası’nın 76. maddesi ile 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası’nın 15. maddesi kurallarına aykırı davrandığı tespitine yer verildi.
Raporda, “KKTC Anayasası’nın 76. maddesi ve 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası’nın 15. maddesi tahtında, idareye yapılan usulüne uygun dilekçelere, yasal süreler içerisinde gerekçeli ve yazılı cevap verilmesi bir yasal zorunluluktur. İdarenin bu kurallara uyulması yönünde daha hassas davranması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Ekli dosyayı görüntüle
Ombudsmanın ilgili raporunu okumak için TIKLAYINIZ
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.