Çocuk güvenliği alarm veriyor: İstismar, ihmal ve cezaevinde büyüyen hayatlar

Kıbrıs Türk halkında birçok çocuk, istismar, ihmal, yetersiz psikolojik destek ve cezaevi koşullarıyla karşı karşıya. KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, 68 çocuğun ebeveyn olduğunu çocuk mahkum sayısının ise 29’a ulaştığına işaret etti. Maviş, bu sorunlara rağmen okulların yalnızca yüzde 39’unda rehber öğretmen bulunduğuna vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk toplumunun geleceğini oluşturan çocuklar, güvenlik, sağlık ve eğitim alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin açıkladığı veriler, çocukların korunmaya ne denli ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.
ÇOCUK YAŞTA EBEVEYNLİK ENDİŞELENDİRİYOR
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin (KTBB) 2023 yılı araştırmasına göre, geçen yıl 61 kız çocuğu anne, 7 erkek çocuğu baba oldu. Toplamda 68 çocuk, henüz çocukluklarını yaşamadan ebeveynlik sorumluluğunu üstlendi.
YÜZDEN FAZLA ÇOCUK İSTİSMARA UĞRUYOR
Evrensel Çocuk Hakları Derneği'nin verilerine göre ise, 2023 yılı içinde 111 çocuğun istismara uğradığı dosyalar mahkemeye sevk edildi. Bu sayı sadece tespit edilip hukuki sürece yansıyan vakaları kapsıyor.
CEZAEVİNDE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR
Öte yandan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın (KTAMS) raporuna göre, şu anda cezaevlerinde 29 çocuk bulunuyor. Kıbrıs Türk Barolar Birliği (KTBB) ise 71 çocuk hakkında toplam 88 dava dosyasının mahkemelere ulaştığını, 15 çocuğun tutuklandığını açıkladı.
RUH SAĞLIĞI VERİLERİ TEDİRGİN EDİYOR
Çocukların ruh sağlığına ilişkin veriler de dikkat çekici. Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Çakıcı’nın 2020 yılında yaptığı çalışmada, çocukların yüzde 28,9’unda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) potansiyeli tespit edildi.
MAVİŞ: NÜFUSUN ARTMASIYLA BİRLİKTE AKRAN ZORBALIĞI VE ŞİDDET KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞTI
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, konuyla ilgili Kıbrıs Postası TV'de Canan Onurer'ın hazırlayıp sunduğu 'Sabahın Haberleri' programında yaptığı açıklamada, nüfusun artmasıyla birlikte akran zorbalığı ve şiddet kültürünün de yaygınlaştığını, yapılan bir çalışmaya göre okulların yüzde 70’i akran zorbalığı ve şiddetle baş etmede zorlandığını kaydetti.
“OKULLARIN YALNIZCA YÜZDE 39’UNDA REHBER ÖĞRETMEN BULUNUYOR”
KTÖS Genel Sekreteri Maviş, okulların yalnızca yüzde 39’unda rehber öğretmen bulunduğuna vurgu yaptı.
Son iki yılda göreve başlayan yeni rehber öğretmen sayısın ise sadece 11 olduğuna dikkat çeken Maviş, özel eğitim öğretmeni bulunmayan okul oranının yüzde 49’a ulaştığını söyledi.
“OKULLAR ÇOCUKLARIN EŞİTLENDİĞİ ORTAMLAR OLMALI”
Okulların yalnızca çocukların bulunduğu değil, aynı zamanda sosyalleştiği, eşitlendiği, duygusal beceriler kazandığı ve korunduğu alanlar olması gerektiğini belirten Maviş, “Bu kapsamda, okullarda psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanları artırılmalı” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.