DÜNYA
okuma süresi: 7 dak.

Af Örgütü: İdam cezaları son 10 yılın en yüksek seviyesinde

Af Örgütü: İdam cezaları son 10 yılın en yüksek seviyesinde

Af Örgütü'ne göre 2024'te dünya genelinde idam sayısı bin 500'ü aşarak, 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Örgüt, bazı ülkeler verileri açıklamadığı için sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Yayın Tarihi: 08/04/25 07:56
okuma süresi: 7 dak.
Af Örgütü: İdam cezaları son 10 yılın en yüksek seviyesinde
A- A A+

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; Uluslararası Af Örgütü, 2024 yılında dünya genelinde kaydedilen idam cezalarına ilişkin yıllık raporunu açıkladı. Rapora göre, dünya genelinde infaz edilen idam cezalarının sayısı son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak bin 500'ü aştı.

Raporda, kayıtlara geçen idam cezalarının yüzde 90'ının İran, Suudi Arabistan ve Irak'ta gerçekleştiği belirtildi. İran, geçen yıl en az 972 kişiyi idam ederek listenin en üst sırasına yerleşti. İran'da 2023 yılında bu rakam 853 olarak kaydedilmişti.

Suudi Arabistan'da infaz edilen idam cezalarının sayısı 2024 yılında bir önceki yıla kıyasla iki kat artarak en az 345'e yükseldi. Bu, Af Örgütü'nün bu ülkede kaydettiği en yüksek rakam oldu.

Irak'ta ise ölüm cezası 63 kez uygulandı, bu geçen yıl idam cezalarının 2023'e kıyasla neredeyse dört kat arttığını gösteriyor.

Ancak Af Örgütü, yıllık raporunda Çin'i "dünyadaki bir numaralı infazcı" olarak nitelendirerek, mevcut verilerin ülkede binlerce kişinin idam edildiğini gösterdiğini belirtti. Fakat Çin, idam cezalarına ilişkin verileri açıklamayı reddediyor. Örgüt ayrıca, Kuzey Kore ve Vietnam'ın da ölüm cezasını yaygın bir şekilde uyguladığı konusunda şüpheler bulunduğunu ifade etti.

MUHALEFETİ SUSTURMA ÇABALARI

Suudi Arabistan'da, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ülkeyi modernleştirme programı ve ölüm cezasının azaltılacağına dair vaatlerine rağmen, idam sayısında ciddi bir artış kaydedildi. Af Örgütü bu artışın başlıca nedeninin, ülkede siyasi muhalefetin bastırılması için idam cezasının kullanılması olduğunu belirtti.

Örgüt, Suudi yetkililerinin, 2011-2013 yılları arasında "hükümet karşıtı" protestoları destekleyen Şii azınlığa mensup kişileri cezalandırmak için ölüm cezasını bir silah olarak kullanmayı sürdürdüğünü ifade etti.

Ağustos ayında Abdülmecid el-Nimr, El Kaide'ye üye olmakla bağlantılı terör suçlamasıyla idam edildi. Ancak mahkeme belgelerinde el-Nimr'in protestolara katıldığına dair açık ifadeler yer alıyordu.

Af Örgütü'nün idam cezası uzmanı Chiara Sangiorgio, "Medyada, terör ve terör bağlantılı suçlarla ilgili bir söylem yaratmak için yetkililerin bu davayı nasıl kullandığını gördük, bu da muhalefetin bastırılması ve halkın korunması için ölüm cezasının gerekli olduğu algısı oluşturmak üzere terörizmin nasıl kullanıldığını gösteriyor" değerlendirmesi yaptı.

İran'da ise Jina Mahsa Amini'nin 2022'de polis nezaretindeki ölümünün ardından ülke genelinde başlayan protestolarla bağlantılı olarak iki kişi daha idam edildi. Bunlardan biri, uzun süredir ruhsal sağlık sorunları olan protestocu 23 yaşındaki Muhammad Kubadlu oldu.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, "Otoriteye meydan okuyanların acımasız cezalarla karşı karşıya kaldığını, özellikle İran ve Suudi Arabistan'da, konuşma cesareti gösterenleri susturmak için ölüm cezasının kullanıldığını görüyoruz" diye konuştu.

UYUŞTURUCU SUÇLARI

Af Örgütü'nün raporuna göre, 2024'teki idamların yüzde 40'ından fazlası uyuşturucu suçlarıyla bağlantılıydı. Raporda, Singapur ve Çin'de uyuşturucu bağlantılı suçlarda ölüm cezasının yaygın şekilde uygulandığı belirtildi.

Örgüt Genel Sekreteri Callamard, birçok durumda uyuşturucu bağlantılı suçlardan ölüme mahkûm edilen kişilerin dezavantajlı kesimlerden geldiğini ve bu cezanın uyuşturucu ticaretini azaltmada kanıtlanmış bir etkisi bulunmadığını ifade etti.

Callamard, uyuşturucu suçları için ölüm cezası uygulamayı düşünen Maldivler, Nijerya ve Tonga gibi ülkelerin bundan vazgeçmeleri ve uyuşturucu ticareti ile mücadeleye yönelik politikalarında insan haklarını göz önünde bulundurmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Malezya'da ise 2023'te başlatılan reformlar sonucunda, çoğu uyuşturucu bağlantılı suçlardan idama çarptırılan yaklaşık bin kişinin cezası ertelendi. Ülkede, uyuşturucu ticareti de dahil olmak üzere bazı suçlar için zorunlu idam cezası kaldırıldı.

BATILI ÜLKELER İÇİNDE BİR İSTİSNA: AB

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ölüm cezası uygulayan Batı demokrasileri arasında önemli bir istisna olarak kalmayı sürdürüyor. ABD'de infaz edilen idam sayısı 2024 yılında bir önceki yıla göre sadece bir artarak, 24'ten 25'e yükseldi. Bu hafif artışa rağmen Af Örgütü'ne göre bazı endişe verici eğilimler mevcut.

Af Örgütü'nden Sangiorgio, "Sayılar hem infazlar hem de ceza kararları açısından tarihsel olarak çok düşük, ancak geçen yıl dört eyalette, Güney Carolina, Georgia, Utah ve Indiana'da infazların yeniden başladığını gördük. Yıllardır idam cezasının uygulanmadığı eyaletlerde yeniden infazlara başlanması çok endişe verici" dedi.

Alabama'da ise idamların sayısı iki katına çıkarken, nitrojen gazı da kullanıldı. Birleşmiş Milletler gözlemcileri, nitrojen hipoksiyle yani oksijen yetmezliği sonucu ölümün, işkence anlamına gelebileceğini belirtiyor.

UMUT İŞARETLERİ

Af Örgütü, idam sayılarında 2024'teki bu endişe verici artışa rağmen, yalnızca 15 ülkenin ölüm cezası uyguladığına dikkati çekerek, bu sayının son iki yıldır düşük olduğunu belirtti. "Bu, acımasız, insanlık dışı ve onur kırıcı bir cezadan uzaklaşıldığını gösteriyor" diyen Callamard, "Ölüm cezasını uygulayan ülkelerin münferit bir azınlık olduğu açık" diye konuştu.

Dünyada toplamda 145 ülke, ölüm cezasını ya yasalarla ya da uygulamada kaldırdı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda üyelerin üçte ikisi ölüm cezalarının durdurulmasını ve nihai olarak kaldırılmasını öngören bir karar tasarısını kabul etmişti.

Afrika ülkelerinden Zimbabve'de, idam cezasını kaldıran, ancak olağanüstü hâl durumunda yeniden uygulama hakkını saklı tutan bir yasa tasarısı 2024 yılında kabul edildi. Ülkede 60 kişiye verilen idam cezası, af kapsamında yeniden gözden geçirilecek. Ayrıca, 2021'den bu yana altı Afrika ülkesi de benzer adımlar attı.

Af Örgütü'nden Chiara Sangiorgio, Afrika'daki bu gelişmenin olumlu bir eğilime işaret ettiğini vurgulayarak, "Genel olarak Afrika'daki durum ölüm cezasının, suç ve diğer sorunlara karşı sihirli bir çözüm olduğu söylemine inanmayan, bir başarı, umut ve insan hakları konusunda bir liderlik hikayesi" değerlendirmesi yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.