Dünyada 1 Mayıs kutlamaları

Dünyada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yürüyüşle kutlandı.
Mücadeleci İşçi Sendikası Cephesi (PAME), Memur Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (GSEE) çağrısıyla başkent Atina'da toplanan grup, parlamento binası önüne yürüdü.
Halk, eylem vesilesiyle, iki yıl önce Yunanistan'da yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasındaki sorumluların bulunması, son dönemde artan hayat pahalılığına çözüm bulunması, toplu iş sözleşmelerinin yenilenmesi, maaşların artırılması gibi taleplerini de dile getirdi.
Öte yandan Filistin bayrakları taşıyan çok sayıda katılımcı "Filistin'e özgürlük" sloganı attı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle, başta Selanik olmak üzere ülkenin birçok kentinde benzer eylemler düzenlendi.
KOSOVA, ARNAVUTLUK, KUZEY MAKEDONYA
Kosova'nın başkenti Priştine'nin merkezinde işçi sendikaları ve aktivistlerin organizasyonuyla yürüyüş düzenlendi.
"Eşitlik, Onurlu İş ve Yaşam", "Özgür ve Eşit Bir Toplum İçin" pankartlarının taşındığı yürüyüşte yapılan açıklamalarda, işçilerin olumsuz çalışma koşulları ve ülkedeki enflasyonun etkileri gibi sorunlar gündeme getirildi.
Özel sektör çalışanlarının maaş artışı talep ettiği yürüyüşte ayrıca son 5 yılda Kosova'da 97 işçinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğine dikkati çekildi.
Arnavutluk'ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde etkinlikler ve eylemler düzenlendi.
Arnavutluk Sendikalar Birliği ve Arnavutluk Çalışma Hakları Koalisyonu tarafından başkent Tiran'daki Rahibe Teresa Meydanı'nda eylem düzenlendi.
Onlarca vatandaşın katıldığı eylemde, ülkede sosyal korumaya ve adil ücretlere daha fazla önem verilmesi çağrısı yapıldı.
Kuzey Makedonya'da, Makedonya Sendikalar Birliği (SSM) tarafından başkent Üsküp'te yürüyüş yapıldı.
Katılımcılar, SSM'nin binasından Meclis binasına yürüdü.
Burada milletvekillerinden asgari ücretin 500 avroya çıkarılması, diğer maaşların da 100 avro artırılması talebinde bulunan katılımcılar, ardından yürüyerek Makedonya Ticaret Odası ve Başbakanlık binasına gitti.
BOSNA HERSEK, HIRVATİSTAN VE SIRBİSTAN
Bosna Hersek'te 1 Mayıs kapsamında protesto gösterileri düzenlendi ve güvenlik güçleri normal çalışmasını sürdürdü.
Gösterilere katılımlar düşük düzeyde olurken, 2 günlük resmi tatil dolayısıyla vatandaşlar piknik alanlarında ve turistik bölgelerde yoğunluk oluşturdu.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da toplanan bazı sendika temsilcileri, işçilerin çalışma şartlarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebinde bulundu.
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, resmi tatil dolayısıyla vatandaşlar park ve piknik alanlarına gitmeyi tercih etti. Bazı park alanlarında vatandaşlara ücretsiz yemek dağıtılırken, şehir merkezleri boş kaldı.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, hükümet binası önünde gösteri yapıldı. İşçi sendikalarına öğrencilerin de destek verdiği gösteride, Novi Sad şehrindeki tren istasyonunda 1 Kasım 2024'te beton sundurmanın çökmesi sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybeden 16 kişi anıldı.
Göstericiler, hayatını kaybeden 16 kişi için 16 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
RUSYA
Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu’nun organizasyonuyla ülke genelinde 45 bölgede 8 binden fazla miting, konser ve yürüyüş düzenlendi.
Siyasi partiler de 1 Mayıs'ı kendi programlarıyla kutladı.
Başkent Moskova’da Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti ve Gerçek İçin Adil Rusya Partisi ayrı ayrı yerlerde üyeleriyle mitingler düzenledi. Komünist Parti’nin mitinginde Filistin’e destek amacıyla bazı vatandaşların Filistin bayrağı taşıdığı görüldü
Sovyetler Birliği döneminde oldukça geniş kapsamlı kutlanan 1 Mayıs, bugün ülkede eski görkemiyle kutlanmasa da bazı partiler ve işçi sendikaları tarafından, izin alınarak önceden belirlenen salonlarda ve alanlarda kutlanıyor.
Ülkede resmi tatil olan 1 Mayıs’ta özellikle Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti gibi partiler devletin gösterdiği alanlarda ve salonlarda izinli küçük mitingler düzenliyor.
Yetkililerin konuşma yaptığı mitingler bayram havasında sona eriyor, çeşitli yerlerde akşam saatlerinde konserler düzenleniyor.
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra ülkede sokaklarda toplu etkinlikler sınırlandırıldığı için 1 Mayıs etkinlikleri de daha küçük ölçekte gerçekleştiriliyor.
ALMANYA
Alman Sendikalar Birliğinin (DGB) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle bu yıl Saksonya eyaletinin Chemnitz kentinde gerçekleştirdiği merkezi gösteriye yaklaşık 1000 kişi katıldı.
DGB Başkanı Yasmin Fahimi burada yaptığı konuşmada ülkede kurulacak yeni hükümete ekonomik büyümeyi teşvik etme ve çalışanların üzerinde daha fazla yük getirilmemesi çağrısında bulundu.
Hükümetin çalışanları koruyan yasalarda değişiklik yapmamasını, işverenlerin de çalışanlarının çalışma şartlarını iyileştirmesini isteyen Fahimi, "İşverenler, düşük ücretlerle ve kötü çalışma koşullarıyla vasıflı iş gücü çekemeyeceklerini hala anlamadılar." dedi.
Başkent Berlin’de de sendikalar tarafından düzenlenen yürüyüşte binlerce kişi, Karl-Marx Allee Caddesi’nden 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı Berlin Belediye binası önüne kadar yürüdü.
Sayıları 5 bini aşan göstericiler yürüyüşte, "Bizimle güçlü ol", "Ben bu eşitsizliği ve bu adaletsizliği görüyorum", "Siz harekete geçene kadar grevi yapmayı sürdüreceğiz", "Gazze savaşını durdurun, insan hayatlarını kurtarın", "Kapitalizmi aşın, eşitlik şimdi" ve "Zenginlerden kesinti yapın" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.
Belediye binası önünde toplanan göstericiler daha sonra burada kurulan stantlarda yemek yedi ve müzik eşliğinde eğlendi.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Cottbus, Siegburg, Bamberg, Nürnberg, Wolfsburg, Münih ve Frankfurt kentlerinde de gösteri ve etkinlikler düzenlendi.
KAZAKİSTAN
Resmi tatil olan 1 Mayıs, 120'den fazla etnik grubun yaşadığı ülkede, Halk Birliği Günü olarak kutlanıyor.
Başkent Astana'daki Jastar Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte ülkede yaşayan çeşitli etnik grupların temsilcileri bir araya gelerek geleneksel el sanatlarını ve halk oyunlarını sergiledi.
Kazakistan'da yaşayan Başkurt-Tatar topluluğu üyesi Adelya Tuhbatova, AA muhabirine, 1 Mayıs'ın sadece milletlerin kültür ve geleneklerini tanıttığı değil çeşitli kültürlerin aynı çatı altında birlikte uyum içinde yaşadıklarını simgeleyen bir gün olduğunu söyledi.
Tuhbatova, Kazakistan'da yaşayan 120'den fazla etnik grubun din, dil ve mezhep olarak farklılıklarına rağmen aynı duyguyu paylaştıklarını aktardı.
TOKAYEV'İN MESAJI
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 1 Mayıs dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Tokayev, mesajında, bu bayramın büyük bir anlam taşıdığına dikkati çekerek, "Kazak topraklarında çeşitli etnik grupların temsilcileri karşılıklı anlayış ve saygı ortamında yaşamaktadır." ifadelerini kullandı.
Eşitlik, karşılıklı güven ve kültürel çeşitlilik temelinde ulusal birliği istikrarlı bir şekilde güçlendirmeye devam edeceklerini kaydeden Tokayev, ancak birlik ve beraberlik içerisinde adil ve güçlü bir Kazakistan inşa edebileceklerini belirtti.
Nüfusu 20 milyon 300 bin olan Kazakistan'da Kazakların yanı sıra Rus, Ukraynalı, Alman, Belaruslu, Koreli, Dungan, Tatar, Azerbaycanlı, Ahıskalı, Uygur, Kürt, Tacik, Kırgız ve Çeçenlerin aralarında olduğu 120'den fazla etnik grubun üyeleri yaşıyor.
KAMERUN
Başkent Yaounde'deki 20 Mayıs Bulvarı'nda düzenlenen geçit töreninde, kamu ve özel sektör çalışanları, sendikalar ve çeşitli meslek grupları bir araya geldi.
Renkli kıyafetler giyen bazı çalışanlar, taleplerini yansıtan pankartlarla kortejde yer aldı.
Kamerun hükümeti yetkilileri, işçilerin geçit törenini izledi, bazı sendika temsilcileriyle görüşmeler yaptı.
İşçilerin talepleri arasında öncelikli olarak ücret iyileştirmeleri, iş güvenliği ve sosyal hakların genişletilmesi yer aldı.
İTALYA
Ulusal basında yer alan haberlere göre, ülkenin pek çok kentinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş, gösteri ve konser gibi etkinlikler düzenlendi.
Ülkenin kuzeyindeki Torino kentinde yapılan yürüyüşte de İsrail'in Gazze'ye ve Filistinlilere yönelik devam eden saldırılarını protesto eden bir grup tarafından İsrail bayrağı yakıldı.
İsrail'e destek verdikleri gerekçesiyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları da benzer şekilde ateşe verildi.
Bu arada, işçi sendikalarının farklı kentlerdeki yürüyüşlerinde maaşların düşük olması ve artan iş kazalarındaki ölümler protesto edildi.
Basındaki haberlerde, ülkede 2024 yılında 1090, bu yılın ilk 2 ayında ise 138 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.