Prof. Dr. Remziye Terkan: Bilgi kirliliği, dijital çağın en tehlikeli sorunu

İletişim Uzmanı Prof. Dr. Remziye Terkan, dijitalleşen dünyada en büyük sıkıntının bilgi kirliliği ve dezenformasyon olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda YÖDAK üyesi olan Prof. Dr. Remziye Terkan, sosyal medyada bireylerin hem taşıyıcı hem de sorgulayıcı rolü üstlendiğini belirterek, “İletişimin doğası yitirildi” dedi.
İletişimin hayatın her anında var olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Terkan, dijital çağda iletilerin hızla çoğaldığını ve bu durumun özellikle sosyal medya aracılığıyla bireyler üzerinde büyük etkiler yarattığını söyledi. “Yeni teknolojilerle oluşturulan pek çok iletiden istemsizce etkileniyoruz” diyen Terkan, bilginin kaynağından bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurguladı.
“GERÇEKLİK BULANIKLAŞTI”
Pandemi sonrası dönemde var olmanın dijitalleştiğine işaret eden Terkan, “Gerçeklik bulanıklaştı. Sosyal medyada taklit ve kabullenilme yoluyla idealize edilmiş bir etkileşim biçimi yükseldi” diye konuştu.
Terkan, “Tatiller.. Alışverişler… Yemekler… Hep mi mutluyuz?” diyerek, dijital platformlarda yaratılan sahte gerçekliğe dikkat çekti.
“DOĞRU İLETİŞİM BİR AHLAK MESELESİ”
İletişim alanında en kritik sorunun “doğru iletişim nedir?” sorusu olduğunu belirten Terkan, bu sürecin sadece teknik değil, aynı zamanda etik bir mesele olduğunu ifade etti.
“Doğru iletişim, aynı zamanda ve anda ahlaki bir değerdir” diyen Terkan, BRT ekranlarında iletişimin niteliğine yönelik daha derinlikli bir sorgulamanın şart olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.