EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

İktisatbank'ın piyasa analizi: İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 82,14

İktisatbank'ın piyasa analizi: İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 82,14

İktisatbank, 2 Temmuz 2024’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, "İstanbul Ticaret Odası verilerine göre haziran ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,42 arttı. Perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82,14 arttı" ifadelerine yer verildi.

Yayın Tarihi: 02/07/24 07:45
okuma süresi: 3 dak.
İktisatbank'ın piyasa analizi: İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 82,14

İktisatbank'ın 2 Temmuz 2024'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Gündemin oldukça yoğun olduğu bir günü geride bıraktık. Türkiye cephesinde açıklanan bir seri makro ekonomik veri, Bakan Şimşek'in açıklamaları ön plana çıktı. İlk önce sanayideki yavaşlamanın devam ettiğine işaret eden ve büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI endeksi, Haziran ayında 47,9 puana geriledi ve üçüncü ayda da imalat sanayide daralmaya işaret etti. Üretimin yavaşlaması ve siparişlerin azalması, olumsuz görünümün arkasında yatan ana neden oldu.  

Ekonomik faaliyetler ivme kaybederken, enflasyonist baskıların da korunduğunu gözlemledik. Bu bağlamda İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) açıkladığı İstanbul için enflasyon rakamları Haziran ayında enflasyonun yüzde 3,42 arttığına ve yıllık gerçekleşmeyi de yüzde 82,14'e taşıdığını gördük. Raporun alt kalemlerinde gıdada yüzde 2,7, konutta ise yüzde 8 fiyat artışı dikkat çekti. Öte yandan, Türk-İş'in Haziran ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporuna göre gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,05 artış kaydederken 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 18,978 TL oldu. Asgari ücretin 17 bin TL olduğu Türkiye'de 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı ise 61,820 TL oldu. Dikkat etmek gerekiyor ki, İstanbul'da gıda enflasyonu çok daha yüksek bir seyir izliyor. İTO ardından yarın açıklanacak resmî enflasyonun yüzde 2 civarında aylık bir artışa işaret edeceğini öngörüyoruz. 

Gün içinde ise mikrofon karşısına geçen Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında gündemi değerlendirerek geleceğe ilişkin önemli sinyaller verdi. Türkiye'nin gri listeden çıkarılma kararının zaten çok güçlü olan kaynak girişlerini daha da ivmelendirmesi beklenirken, rezervlerin bir endişe kaynağı olmaktan çıktığı hatta rezerv yeterliliğinde neredeyse IMF standartlarına yaklaşıldığını söyledi. Not etmek gerekir ki, 28 Haziran tarihine ait TCMB analitik bilançosuna göre, swap hariç net döviz pozisyonu 1 milyar dolar daha iyileşerek, manşet rakamı +4,5 milyar dolar seviyesine taşıdı. Yerel seçimler sonrası (-74,6 milyar dolar) rezervlerde yaşanan olumlu anlamda iyileşme 79 milyar dolar ile rekor kırdı. TCMB'nin yurtiçi bankalar ile yaptığı swap işlemlerini de yenilemeyerek kapatmaya devam ettiğini görüyoruz. Yine yerel seçimler öncesi 58 milyar olan yurtiçi bankalar ile swap işlemleri 4,7 milyar dolara kadar geriledi.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 2 Temmuz - Salı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.