EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Alman ekonomisi Trump'ın zaferinin ardından zor günlere hazırlanıyor

Alman ekonomisi Trump'ın zaferinin ardından zor günlere hazırlanıyor

Almanya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Adrian, Alman ekonomisinin Trump'ın 2. döneminde daha fazla korumacılığa ve daha yüksek ticaret engellerine hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, "Bu durum ABD ile ticareti çok daha zor hale getirme tehdidi taşıyor” dedi.

Yayın Tarihi: 06/11/24 20:50
okuma süresi: 6 dak.
Alman ekonomisi Trump'ın zaferinin ardından zor günlere hazırlanıyor
A- A A+

Alman iş dünyası, Donald Trump'ın ABD'nin 47. Başkanı seçilmesinin ardından daha yüksek ticaret engellerine hazırlanıyor.

ABD seçim sonuçlarına ilişkin basın açıklamasında bulunan, Almanya Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Başkanı Peter Adrian, ABD’nin Alman şirketleri için en önemli ihracat pazarı olduğunu ve ABD'nin bu yıl Almanya'nın en önemli ticaret ortağı olarak Çin'in yerini alması beklendiğini kaydetti.

"Trump'ın genel bir ithalat tarifesi getirmesi, zaten zor bir durumda olan Alman ekonomisi için büyük bir gerileme olacaktır" uyarısında bulunan Adrian, "Birçok şirket ABD'nin Çin'le daha sert ilişkiler kurmasından da endişe duyuyor. Almanya'nın en önemli ticaret ortakları arasındaki keskin bir ticari çatışma, uluslararası ticaret üzerinde daha fazla yük oluşturacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Alman Otomobilciler Birliği (VDA) Başkanı Hildegard Müller, Trump'ın zaferine yanıt olarak Alman ekonomisinin güçlendirilmesi çağrısında bulunarak, “Şaşırmak için zaman yok. Artık uzun zamandır bilinen görevlerin hızlı ve kararlı bir şekilde yerine getirilmesi gerektiği açıktır. Bu, güvenliğimiz ve savunmamız için olduğu kadar ticaret ve özerklik için de geçerlidir” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Alman otomotiv endüstrisinin üretim ağının önemli bir parçası olduğunu ifade eden Müller, geçen yıl Alman üreticiler tarafından ABD'de üretilen 900 binden fazla aracın yarısının ihraç edildiğini ve Alman otomotiv endüstrisinin bu ülkede yaklaşık 138 bin kişiye istihdam sağladığını aktardı.

Müller, “Kesin olan bir şey daha var: Tıpkı Avrupa gibi Almanya'nın da güçlü ve birleşik bir sese ihtiyacı var. Şimdi Alman hükümetinden bu ihtiyacı karşılayıp karşılayamayacağını gözden geçirmesi isteniyor. Bunlar ABD, Avrupa ve Almanya için belirleyici anlardır. Ve her zaman olduğu gibi korku yanlış danışmandır. Şimdi cesarete, özgüvene, stratejik hareket kabiliyetine ve perspektiflere ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.

Alman Toptancılık ve Dış Ticaret Derneği Başkanı (BGA) Dirk Jandura ise ABD'nin, Almanya'nın en önemli ticaret ortağı ve aynı zamanda küresel çalkantıların yaşandığı bir dönemde en önemli müttefiki olduğunu belirterek, “Yakın ve güvene dayalı bir transatlantik ortaklığa ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Trump’ın başta Avrupa ve Çin ürünlerine yeni gümrük tarifeleri olmak üzere ilk resmi icraatlarını biraz endişeyle beklediklerini vurgulayan Jandura, dünyanın daha fazla değil, daha az ticari kısıtlamaya ihtiyacı olduğunu savundu.

Jandura, Almanya'da hükümet ortakları arasında ekonomi politikaları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle olası bir erken seçime karşı uyarıda bulunarak, “Bu seçim (ABD seçimleri) sonucundan sonra, Alman hükümetini şimdi sorumluluk almaya ve bir anlaşmaya varmaya çağırıyorum. Zaten bir ekonomik krizimiz var, bir siyasi krizi daha kaldıramayız” değerlendirmesinde bulundu.

Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI) Başkanı Markus Steilemann ise ABD’nin 35,6 milyar avro ile Alman kimya ve eczacılık ürünleri için AB dışındaki en önemli ihracat pazarı olduğunu belirterek, “ABD seçimleri önemli. Ancak Almanya ve Avrupa'nın sanayi politikası konusunda kendi ev ödevlerini yapmaları ve kendi konumlarını tutarlı tedbirlerle güncellemeleri daha da önemli” ifadelerini kullandı.

ABD ile Almanya arasındaki ticari ilişkilerin daha da çeşitlendirilmesi çağrısında bulunan Steilemann, “Yeni serbest ticaret anlaşmaları ve ortaklıklar bu konuda yardımcı olacaktır. Güçlü bir AB'nin parçası olarak Almanya, dünyanın diğer bölgelerindeki ticari ilişkilerini genişletmelidir. Bu şekilde Avrupa'nın rekabet gücünü arttıracak ve güvence altına alacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Bu arada Alman iş dünyası, Trump'ın zaferinin olası yüksek gümrük vergileri nedeniyle Alman sanayisinde ciddi aksaklıklara neden olabileceğini belirterek, bu durumun şirketler için belirsizliği daha da artırması ve ülkede yatırım faaliyetlerini azaltmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

Ocak ayında yeniden ABD Başkanı olarak yemin edecek olan 78 yaşındaki Trump, seçimi kazanırsa gümrük vergilerini önemli ölçüde artıracağını açıklamıştı.

Öte yandan, Almanya'da koalisyon hükümeti, iklim hedefleri, eyalet seçimlerindeki yenilgiler ve ekonomideki sıkıntılar nedeniyle yaşanan son tartışmalarla sallanıyor.

Koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki anlaşmazlıklar erken seçim tartışmalarına yol açıyor.

FDP, Yeşiller ve SPD arasında ekonomi ve sanayi politikaları konusunda yaşanan tartışmalar, seçimlere bir yıldan az bir zaman kala koalisyon hükümetini kriz durumuna getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.