EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Hellimin 2026 yılında Avrupa pazarına açılması öngörülüyor!

Hellimin 2026 yılında Avrupa pazarına açılması öngörülüyor!

KTTO Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Ergüven, hellimin Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında 2026’da Güney Kıbrıs üzerinden Avrupa pazarına ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti. Ergüven, Ürdün’ün hellim ithalatına getirdiği kısıtlamanın ise Kuzey Kıbrıs’a yönelik özel bir uygulama olmadığını da vurguladı.

Yayın Tarihi: 23/05/25 12:00
okuma süresi: 4 dak.
Hellimin 2026 yılında Avrupa pazarına açılması öngörülüyor!

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Ergüven, Canan Onurer’in Kıbrıs Postası TV’de hazırlayıp sunduğu “Sabahın Haberleri” programına konuk oldu.

"ÜRDÜN'ÜN HELLİM İTHALATINA YÖNELİK KISITLAMASI, KUZEY KIBRIS'A ÖZEL BİR UYGULAMA DEĞİL"

Programda ilk olarak Ürdün’ün hellim ithalatına getirdiği yasaklamayı değerlendiren Ergüven, söz konusu uygulamanın Ürdün Tarım Bakanlığı tarafından, yurtdışından hellim ve benzeri peynir ürünlerine getirilen genel bir ithalat kısıtlaması olduğunu, bu kararın herhangi bir ülkeye yönelik özel bir tavır içermediğini vurguladı.

Ürdün’ün önemli bir ihracat pazarı olduğunu belirten Ergüven, söz konusu kısıtlamanın yerli üretimi destekleme amacı taşıdığını ve yaklaşık 3 yıl sürecek bir uygulama olarak planlandığını ifade etti.

Ergüven, bu bağlamda Kıbrıslı Türk üreticileri ve kendileri üzerine düşen görevin, dış pazarlarda ürün çeşitliliğini artırmak ve alternatif pazarlar bulmak olduğunu vurguladı.

"GÜNEY KIBRIS'IN SADECE AB PAZARINDAN ELDE ETTİĞİ HELLİM GELİRİ, KUZEY KIBRIS'IN TOPLAM HELLİM GELİRİNİN 6 KATI"

Hellimin yüzyıllardır önde gelen bir ihraç ürünü olduğunu kaydeden Ergüven, 2021 yılında Avrupa Birliği nezdinde coğrafi tescil sürecinin tamamlandığını ve bu sürecin toplumun yararına olacak şekilde yürürlüğe girdiğini söyledi. Ancak aradan geçen yaklaşık 5 yıla rağmen, hellim ihracatının Güney Kıbrıs’a bürokratik engeller nedeniyle gerçekleştirilemediğini belirtti.

Ergüven, 2024 yılı itibarıyla hellim ihracatından yaklaşık 52 milyon Euro gelir elde edildiğini, ancak bu gelirin 1 Euro’sunun dahi Avrupa’dan gelmediğini vurguladı. Buna karşılık Güney Kıbrıs’ın hellim ihracat gelirinin 300 milyon Euro seviyesinde olduğunu ve bu rakamın Kuzey Kıbrıs’ın toplam gelirinin yaklaşık 6 katı olduğunu söyledi.

"2026’DA HELLİMİN YEŞİL HATTAN AVRUPA’YA GEÇMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ticaretin artırılması için Avrupa Birliği ve Güney Kıbrıs’taki yetkililerle temas hâlinde olduklarını belirten Ergüven, özellikle 2026 yılı itibarıyla hellim ürününün Yeşil Hat üzerinden Avrupa pazarına ulaşmasını öngördüklerini ifade etti.

2021 yılında tescil edilen hellimin, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında ticarete konu ürünler arasına dahil edildiğini hatırlatan Ergüven, 2026 itibarıyla bu ticaretin fiilen başlamasını beklediklerini söyledi. Schengen uygulamasının olası değişikliklerinin bu süreci etkilememesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

"ÜRDÜN'DE YAŞANAN İTHALAT YASAĞI, AB'YE AÇILACAK PAZAR İÇİN BİR MOTİVASYON OLMALDIRI"

Henüz Avrupa pazarına girişin sağlanamadığını kaydeden Ergüven, 2021’de yürürlüğe giren tescil ve geçiş sürecinin bu yılın sonuna kadar uygulamaya geçmesini beklediklerini belirtti.

Bu doğrultuda, hükümetin hem bürokratik hem de üretim ve hazırlık aşamalarında üreticilere destek vermesinin önemine işaret eden Ergüven, Ürdün’de yaşanan ithalat yasağının, iç pazarda üreticiye verilecek destek için önemli bir motivasyon kaynağı olabileceğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.