EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 2 dak.

Japonya’da kurumsal iflaslar 12 yılın zirvesinde: İlk kez 5 bin seviyesini aşıldı

Japonya’da kurumsal iflaslar 12 yılın zirvesinde: İlk kez 5 bin seviyesini aşıldı

2025’in ilk yarısında iflas eden kurumsal firma sayısı 5 bini aşarak son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hizmet sektörü en çok etkilenen alan olurken, artan maliyetler ve iş gücü daralması iflaslardaki yükselişte etkili oldu.

Yayın Tarihi: 08/07/25 20:20
okuma süresi: 2 dak.
Japonya’da kurumsal iflaslar 12 yılın zirvesinde: İlk kez 5 bin seviyesini aşıldı
A- A A+

Japonya'da kurumsal firma iflas sayısının 2025 yılının ilk yarısında son 12 yıldan bu yana ilk kez 5 bin seviyesini geçtiği bildirildi.

Kredi araştırma kuruluşu "Teikoku Databank" en az 10 milyon yen (68 bin 400 dolar) borca sahip kurumsal firmaların son durumlarını inceledi.

Araştırmaya göre, Japonya genelinde 2025'in ilk yarısında iflas eden kurumsal firma sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 116 arttı.

Yılın ilk 6 aylık döneminde ülke genelinde 5 bin 3 kurumsal firma iflas etti. İflas eden firma sayısı, son 12 yıldır ilk kez 5 bin seviyesini geçti.

Hizmet sektörü 1329 firmayla en fazla iflasın yaşandığı sektör oldu. Perakendede 1078, inşaatta 986 kurumsal firma iflas etti.

Kurumsal firma iflas sayısının artışında ülke içi iş gücü daralması, yükselen ham madde fiyatları ve faiz oranlarındaki artışlar etkili oldu.

Firmalara yönelik Kovid-19 salgını kaynaklı sağlanan özel vergi indirimlerinin sona ermesi, işletmeler üzerinde "darboğaz" etkisi oluşturdu.

İflas eden firmaların bıraktığı toplam mali yükümlülük ise önceki yıla kıyasla yüzde 0,5 düşüşle 677 milyar yene (4,61 milyar dolar) geriledi.

Araştırmada, ABD'nin uyguladığı tarife önlemleri nedeniyle iflas sayısının bu yıl kademeli olarak artmasının beklendiği ifade edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.