EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Petrol fiyatları, Trump’ın Rusya’ya tarife uyarısı ve Çin’in 2. çeyrek GSYH’si değerlendiriliyor

Petrol fiyatları, Trump’ın Rusya’ya tarife uyarısı ve Çin’in 2. çeyrek GSYH’si değerlendiriliyor

Trump’ın Rusya’ya 50 günlük ültimatomu ve yaptırım tehditleri sonrası petrol fiyatları düştü; Çin’in ekonomik verileri ise beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi.

Yayın Tarihi: 15/07/25 08:43
okuma süresi: 4 dak.
Petrol fiyatları, Trump’ın Rusya’ya tarife uyarısı ve Çin’in 2. çeyrek GSYH’si değerlendiriliyor
A- A A+

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya Ukrayna savaşını sona erdirmesi için verdiği 50 günlük ültimatom ve Rus petrolü alıcılarına yönelik yaptırım tehditleri değerlendirilirken Asya seansında hafif düştü.

Yatırımcılar ayrıca Salı günü açıklanan ikinci çeyrek GSYH, sanayi üretimi, perakende satışlar ve diğer önemli göstergeleri içeren Çin ekonomik verilerini de değerlendirdi.

Türkiye saatiyle 04.56 itibarıyla, Eylül vadeli Brent petrol vadeli işlemleri %0,2 düşüşle varil başına 69,06 dolara gerilerken, Batı Teksas Petrolü (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 66,79 dolara geriledi.

Başlangıçtaki rallinin ardından, petrol fiyatları Trump’ın daha sert ve acil önlemler almak yerine 50 günlük bir süre tanıması üzerine Pazartesi günü yaklaşık %2 düşüşle kapandı.

TRUMP, RUSYA’YA UKRAYNA SAVAŞINI BİTİRMESİ İÇİN 50 GÜNLÜK SÜRE VERDİ

Trump, Pazartesi günü Rusya’ya Ukrayna’da bir barış anlaşması sağlaması için 50 günlük bir süre verdi ve Moskova buna uymazsa Rus petrolü ithal etmeye devam eden ülkelere "ikincil yaptırımlar" uygulamakla tehdit etti.

İlk tepki ham petrol fiyatlarını yükseltti, ancak yatırımcılar bu yaptırım mekanizmalarının ne zaman ve nasıl uygulanacağını değerlendirdikçe fiyatlar daha sonra geriledi.

ING analistleri bir notta şöyle dedi: "Acil bir eylemin olmaması ve bu tehditlerin yerine getirilmeyeceği inancı, piyasa tepkisini açıklamaya yardımcı oluyor."

Analistler şunları ekledi: "Ancak Trump sözünü tutarsa ve tarife etkili bir şekilde uygulanırsa, bu petrol piyasası için görünümü ciddi şekilde değiştirecektir. Rusya günde 7 milyon varilden fazla ham petrol ve rafine ürün ihraç ediyor."

Çin, Hindistan ve Türkiye, Rus ham petrolünün en büyük alıcıları konumunda.

Analistler şöyle devam etti: "OPEC’in yedek üretim kapasitesi, tüm açığı kapatamaz. Bu durum petrol fiyatlarında önemli bir yükselişe neden olabilir. Trump’ın düşük petrol fiyatları arzusu göz önüne alındığında, bu tehdidi yerine getirmek isteyeceğine inanmıyoruz."

TRUMP’IN TARİFELERİ ODAK NOKTASINDA; ÇİN GSYH’Sİ BEKLENTİLERİ AŞTI

Trump geçen hafta, 1 Ağustos’tan itibaren Avrupa Birliği ve Meksika’dan gelen çoğu ithalata %30 tarife uygulayacağını söyledi.

Buna yanıt olarak, Pazartesi günkü medya raporları AB’nin Washington ile ticaret çatışması tehdidini artırarak 84 milyar dolar değerindeki ABD mallarını hedef alan yeni bir potansiyel tarifeler listesini tamamladığını gösterdi.

Haftanın başlarında Trump, Japonya, Güney Kore, Kanada ve Brezilya dahil olmak üzere bir dizi ülkeye ve bakıra %50 tarife uygulanacağını, tümünün 1 Ağustos’ta yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Bu arada, Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin ekonomisi 2025’in ikinci çeyreğinde, dirençli ihracat ve hükümet teşvikleriyle desteklenerek, piyasa beklentisi olan %5,1’in biraz üzerinde, yıllık bazda %5,2 büyüdü.

Salı günü ayrıca Haziran ayı için hem sanayi üretimi hem de perakende satış verileri açıklandı.

Fabrika üretimi tahminlerin oldukça üzerinde artarken, perakende satışlar beklentilerin altında kaldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.