Kombos: Schengen Bölgesi’ne üyeliğimiz mülteci sorunuyla mücadeleden geçiyor

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kombos, Schengen Bölgesi’ne üyelik için mülteci sorunuyla mücadelede operasyonel kapasitenin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Komisyonu’ndan Schengen Bölgesi’ne üyelik için olumlu karşılık alabilmesi için mülteci sorunuyla mücadele konusundaki operasyonel imkanlarını iyileştirmesi gerektiğini söyledi.
Politis gazetesi, Kombos’un dün, Glafkos Kliridis Enstitüsü’nün düzenlediği “Schengen’de Kıbrıs-Tahrikler ve Perspektifler” konulu etkinlikte Schengen Bölgesi’ne üyelik için gereken teknik unsurlarla ilgili planın sunumunu yaptığını ve süreci, bankaların maruz kaldığı “stres test” sürecine benzettiğini yazdı.
Gazete, Schengen Bölgesi’ne üyelik durumunda, Güney Kıbrıs’ın mülteci akışını idare etme prosedürlerini ve altyapılarını göstermeye çağrılacağını kaydederken, Yeşil Hat ile ilgili olarak ise kullanılan teknolojinin gözetim için destekleyici şekilde çalışıldığını belirtti.
Haberde Kombos’un, bu süreçte 7 bakanlığın koordineli ve dinamik şekilde hareket ederek çalışmaları ileriye taşıması gerektiğini söylediği ancak herhangi bir takvim göstermekten kaçındığı ifade edildi.
Habere göre Kombos, Güney Kıbrıs’ın Schengen Bölgesi’ne üyeliği için gereken siyasi iradeye sahip olduklarını ve müdahil makamların koordinasyonu için planlamalar yaptıklarını dile getirdi.
Teknik kriterlerin uygulanmasının ilk adım olduğuna işaret eden Kombos, daha sonra Avrupa Komisyonu’ndan görüş verileceğini, bunun için de tüm üye devletlerden onay gerektiğini ve İçişleri ve Göçten Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Mangus Brunner’in verdiği desteğin önemli olduğunu kaydetti.
Gazete, DİSİ Milletvekili Mihalis Hacıpandelas’ın Brunner’e konuyla ilgili bir soru yönelttiğini ve Brunner’in, Schengen Bölgesi’ne üyelik için atılacak adımlar ile Güney Kıbrıs’ın teknik kriterleri yerine getirebilmesi için verilecek finansal desteği anlattığını yazdı.
Habere göre Brunner, Schengen Bölgesi’ne aşamalı katılım için Avrupa Konseyi’nin oy birliğiyle onayı gerektiğini; Güney Kıbrıs’ın ilk değerlendirmesinin gelişme aşamasında olduğunu ve Avrupa Komisyonu’nun da Güney Kıbrıs’ın teknik kriterleri yerine getirip getirmediğini yakından takip ettiğini söyledi.
Brunner, Avrupa Komisyonu’nun, Güney Kıbrıs’ın Schengen bölgesine katılımının, özel durumuna ve 10’uncu Protokol uyarınca uygulanan çerçeveye saygı gerektirdiğinin bilincinde olduğunu ifade ederek, Komisyon’un Güney Kıbrıs ile Yeşil Hat da dahil söz konusu çerçeveye ilişkin diyalog kurmaya hazır olduğunu belirtti.
Haberde, Avrupa Komisyonu İçişleri Fonu’ndan Güney Kıbrıs’a 2021-2027 yıllarını kapsayan dönem için 292 milyon euro verildiğini ve bu katkının içine, Schengen Bölgesi’ne katılım için gereken teknik kriterlerin yerine getirilmesinin de dahil olduğu kaydedildi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.