GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Güney Kıbrıs, RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 12 puan düştü

Güney Kıbrıs, RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 12 puan düştü

Güney Kıbrıs’ın Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü'nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 12 puan birden gerilediği bildirildi.

Yayın Tarihi: 03/05/25 12:53
okuma süresi: 3 dak.
Güney Kıbrıs, RSF’nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 12 puan düştü
A- A A+

Politis “Basın Özgürlüğünde Olumsuz Rekor” başlıklı haberinde 180 ülkenin yer aldığı RSF 2025 Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Güney Kıbrıs’ın 12 puan birden gerileyerek 65’inci sıradan 77’inci sıraya düştüğünü yazdı.

Habere göre RSF’nin Güney Kıbrıs’la ilgili analizinde “hükümet, Kilise ve ticari çıkarların medya çoğulculuğunu zayıflattığı ve gazetecileri oto sansüre ittiği, medya sahipleri ile siyasiler arasındaki gayriresmi ilişkiler, medya yoğunlaşmasındaki artış ve özel işletme statülerinde şeffaflık olmaması aracılığıyla editöryal kararlara doğrudan müdahale edildiği” kaydedildi.

RSF basın özgürlüğünün korunmasıyla ilgili yasal çerçeveye değinirken, gazetecilerin korunması ve siyasi müdahalelerin engellenmesi mekanizma veya prosedürlerinin sınırlı olduğu saptamasında bulundu.

Güney Kıbrıs’ın Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ndeki bu “büyük düşüşün, Rum yönetiminin yakın zamanda basın özgürlüğünü engelleyecek bir yasa ihdas etme çabasından kaynaklandığını yazan gazete, geçen yıl, Rum Yönetimi Başkanı tarafından atanan Başsavcı'nın, çalışmalarını ‘yalan haber’ olarak değerlendirmesi halinde cezai kovuşturma ve hapis riskiyle karşı karşıya getirecek bir yasa hazırlandığını hatırlattı.

CIRen’in (Rum Araştırmacı Habercilik Ağı) geçen ay Rum yönetiminin yeni bir yasa aracılığıyla haber kaynaklarını ortaya çıkarmak hedefiyle gazetecileri izlemeyi meşrulaştırmaya çalıştığını açıkladığı, bu durumun da basın özgürlüğü açısından endişeleri artırdığı kaydedildi. 

Yasa tasarısının, onaylanması halinde, Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP), Polis Genel Müdürü, Başsavcı veya herhangi başka bir sorgu memuru ya da yetkilendirilmiş görevlinin vereceği emir ile gazetecilerin, kaynaklarını açıklamaya zorlanabileceği ayıca Başsavcı’ya, casus yazılımı da kullanılarak haber kaynaklarını saptamak üzere gazetecilerin, mesai arkadaşlarının ve yakın temas içerisinde oldukları kişilerin dinlenmesi için mahkeme emri isteme yetkisi verdiği belirtildi.

Haberde KKTC’deki basın özgürlüğüyle ilgili duruma da yer verildi. “Türkiye’nin basına baskısı ve medya araçlarının iş adamlarının eline geçmesi gerekçesiyle” KKTC’nin bu yıl basın özgürlüğünde 90’ıncı sıradan 91’inci sıraya gerilediği

Habere göre Rum Gazeteciler Birliği “çok endişe verici” olarak nitelediği bu durumun “örgütlenmeyi ve sürekli çalmakta olduğu tehlike çanını haklı gösterdiğini” açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.