Simon Aykut davasında 1974 öncesi mülkiyet kayıtlarının geçerliliği sorgulandı: Dava yarın devam edecek

Kuzey Kıbrıs’taki Rum arazileri üzerine inşa ettiği projelerle suçlanan İsrailli müteahhit Simon Aykut’un davasında, 1974 öncesi mülkiyet belgelerinin geçerliliği sorgulandı. Güney Kıbrıs yetkilileri, orijinal tapu kayıtlarının hâlâ kuzeyde olduğunu ve mevcut belgelerin “geçici” nitelik taşıdığını belirtti. Dava yarın devam edecek.

Rum basınında yer alan habere göre Simon Aykut’un, Kuzey Kıbrıs’taki Rum arazileri üzerine 43 milyon Euro değerinde yasa dışı inşaat yapıp satmakla suçlandığı davanın duruşmasında, 1974 öncesi mülkiyet kayıtlarının geçerliliği sorgulandı.
Davanın Salı günkü duruşmasında, Aykut’un avukatı Maria Neophytou, Tapu Dairesi memuru Chrysovalanto Kyprianou’yu sorguya çekerek “tapu senedi” ile “mülkiyet belgesi” arasındaki farklara dikkat çekti.
Kyprianou, 1974’te Türkiye’nin adanın kuzeyini kontrol altına almasından sonra Gazimağusa ve Girne’ye ait orijinal tapu kayıtlarının kuzeyde kaldığını, Güney Kıbrıs'ın elindeki belgelerin ise “geçici kayıtlar” olduğunu söyledi. Kyprianou, bu belgelerin, 1974 sonrası dönemde hükümetin yerinden edilen mülk sahiplerinden beyan toplamasıyla oluşturulduğunu ve çoğu kişinin elinde resmi tapu bulunmadığı için bu sürecin muhtarlar ve tanıkların yardımıyla yürütüldüğünü ifade etti.
Neophytou ise bu belgelerin “mülkiyet belgeleri” olduğunu ve “kayıt sertifikası” yerine geçemeyeceğini vurgulayarak, gerçek bir tapu kaydının, yalnızca Bakanlar Kurulu kararıyla verilen “kayıt sertifikası” ile mümkün olduğunu belirtti.
Kyprianou da bu konuda hâlâ bir Bakanlar Kurulu kararı olmadığını doğrulayarak, “Yapılan beyanların tam olarak doğrulanması ancak Cumhuriyet’in işgal kuvvetlerinin elindeki orijinal belgelere erişim sağlamasıyla mümkün olacaktır. Türkler bizim defterlerimizi elinde tutuyor” dedi.
Tapu Dairesi’nin elindeki belgelerde “gri alanlar” ve eksik bilgiler bulunduğuna dikkat çeken Neophytou’ya yanıt veren Kyprianou, kuzeydeki mülk satışlarına dair bilgi sahibi olmadıklarını, yalnızca Cumhuriyet’te beyan edilen Rumlar arası satışları takip edebildiklerini söyledi.
Aykut’un şirketinin inşa ettiği mülklerin potansiyel sahiplerinden herhangi birinin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurup başvurmadığı ya da tazminat alıp almadığına ilişkin bir bilgisi olmadığını belirten Kyprianou, çünkü bu sürecin ön koşulunun mülk üzerindeki haklardan feragat etmek olduğunu vurguladı.
Tüm bu soru işaretlerine rağmen, mevcut kayıtların güvenilir olduğunu savunan Kyprianou, “Biz bu kayıtlar için mücadele verdik. Kayıtlarımız güvenilir, tartışmaya açık değildir” dedi.
Dava 9 Temmuz (Çarşamba) günü devam edecek.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.