SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Uzman Dr. Tuğcan Yüksek’den “Maymun Çiçeği” uyarısı: Yolculara sağlık taraması yapılmalı

Uzman Dr. Tuğcan Yüksek’den “Maymun Çiçeği” uyarısı: Yolculara sağlık taraması yapılmalı

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğcan Yüksek, maymun çiçeği varyantının 2022 yılında ortaya çıkan türden daha ölümcül olduğunu ifade ederek, "Ülkeye gelen yolculara sağlık taraması yapılmalı" dedi.

Yayın Tarihi: 16/08/24 11:45
okuma süresi: 3 dak.
Uzman Dr. Tuğcan Yüksek’den “Maymun Çiçeği” uyarısı: Yolculara sağlık taraması yapılmalı

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğcan Yüksek, DSÖ tarafından küresel acil durum ilan edilen yeni maymun çiçeği varyantı Clade 1b hakkında açıklamalarda bulundu.

"ÜLKEMİZE YAPILAN SEYAHATLERLE YAYILABİLİR"

Yüksek, bu varyantın 2022 yılında ortaya çıkan türden daha ölümcül olduğunu ve özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerden ülkemize yapılan seyahatlerle yayılabileceğine dikkat çekerek, bu nedenle, tedbirli olmanın önemine vurgu yaptı.

Yüksek, maymun çiçeği virüsünün enfekte kişilerin cilt lezyonlarıyla direkt temas, yakın fiziksel temas, uzun süreli yüz yüze temas ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Yüksek ayrıca, enfekte kişilerin kullandığı kontamine giysilerden veya eşyalarından da bulaşma riskinin bulunduğunu ifade etti.

Kişisel hijyenin önemine değinen Yüksek, ellerin düzenli olarak sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmasının kritik olduğunu söyleyerek, su ve sabun bulunmadığında ise alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanılmasını önerdi.

Hastalığın genellikle ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve lenf bezlerinde şişlik gibi belirtilerle başladığını belirten Yüksek, bu belirtilerle birlikte veya sonrasında irin dolu ve su kabarcığı şeklindeki deri lezyonlarının yüz bölgesinde başlayarak el içi, ayak tabanı ve tüm vücuda yayılabileceğini söyledi.

"BELİRTİ GÖZLENEN KİŞİLERLE TEMASTAN KAÇINILMALI"

Belirtileri gözlenen kişilerle temastan kaçınılması gerektiğini, fiziksel temastan ve uzun süreli yüz yüze temastan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Yüksek, kapalı ortamlarda maske kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Mevcut durumda hastalığa özgü bir tedavi bulunmadığını belirten Yüksek, mevcut antiviral ilaçların etkinliklerinin henüz kesin olarak kanıtlanmadığını, genellikle destekleyici tedavi uygulandığını ifade etti.

Yüksek, çiçek hastalığına karşı uygulanan aşının, maymun çiçeği hastalığına karşı da yaklaşık %85 oranında koruyuculuğu olduğunu belirtilerek, risk altındaki gruplar için aşılamanın gündeme gelebileceğini ifade etti.

"AFRİKA'DAN GELEN YOLCULAR İÇİN SAĞLIK TARAMASI YAPILMALI"

Yüksek, ilerleyen dönemlerde Afrika’dan gelen yolcular için adaya ilk gelişlerinde sağlık taraması yapılmasının önerilebileceğini, maymun çiçeğine ait belirtiler (ateş, cilt döküntüleri gibi) gösteren kişilerin izole edilmesi ve tanı için gerekli cilt lezyonlarından yapılan PCR testlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.

Yüksek, şu an için ülkemizde veya Türkiye’de bildirilmiş yeni bir vaka bulunmamakta olup, salgının boyutu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerileri ve uyarıları doğrultusunda gidişatın şekilleneceğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.