Kıbrıs Postası canlı yayınında 'radyolog ve ilaç' tartışması!

Kıbrıs Postası'nda yayınlanan ve Tabipler Birliği Başkanı Ceyhun Dalkan'ın konuk olduğu programa telefonla bağlanan Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, radyolog eksikliği ve ilaç tedariğinde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yaptı. Dinçyürek, ihtiyaç olan radyoloğu görevlendirdiklerini, ilaç konusunda da herhangi bir eksiklik olmadığını söyledi. Birlik Başkanı Dalkan ise, radyoloğun gecikmeli gönderildiğini, ilaçlardaki eksiklik bilgisini de bizzat İlaç Eczacılık Dairesi Müdürü’nden aldığını belirtti.

Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Gökhan Altıner’in Sabah Postası programına katıldı.
Dalkan’ın açıklamalarının ardından Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek de canlı yayına telefon bağlantısıyla katılarak, Dalkan'a yanıt verdi.
Dinçyürek, yayının 1-2 dakikasını dinlediğini söyleyerek, “Bilgi ve veriye dayanmayan eleştirileri hayretle izliyorum. Mamografi alınmış ve oraya personel verilmediği konuşulmuş. Sırf mamografiye ait ekstra radyo tekniker yönlendirildi. Alınan mamografi cihazının saatte 18 hasta çekim yapma kapasitesi olduğu için bugüne kadar toplam 10 hastaya randevu verilirken bu cihazla kapasite artırıldı. Bir de ekstra radyo tekniker görevlendirdik. Bunun çektiği yüksek miktardaki hasta görüntülerinin raporlara girilmesi için bu hafta 1 radyolog da görevlendirdik. Bunları bilmeden TV üzerinden algı yaratmaya yönelik açıklamaları kabul edemeyiz” dedi.
Yeni doğan yoğun bakım servisine ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Dinçyürek, “Açılan yeni doğan servisinde hemşireler planlanarak takviye edildi, istihdam edildi. Kamuoyunun malumudur ki, geçen ekimde beklenmeyen olaylar yaşandı. 5 tane yeni doğan hemşiresi de açığa alındı. Sayın başkan da net bilir ki, yeni doğan hemşiresi eğitim ve uzmanlık gerektirir. Neticede ortaya çıkan hemşire açığını biz Mağusa’da açtığımız yeni doğan yoğun bakımını geçici süre durdurarak, oradaki deneyimli hemşireleri Nalbantoğlu Hastanesi’ne takviye yaparak açığı kapattık. 100 hemşire istihdamı için de 22 Haziran’da sınav yapıyoruz. Mevcut açığı kapatarak takviyelere devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
"İLACI TEDARİK EDENLER SORUN YOK DİYORSA, BAŞKAN HANGİ VERİYE DAYALI SORUN VAR DİYOR?"
Sağlıkta plansız hareket etmediklerini kaydeden Bakan, “Master planı olmadan adım atmıyoruz. İlaç eczacılık ile ilgili az önce söylediklerini de hangi bilgiye söylediğini merak ediyorum. Kamu sağlık sistemi içerisinde tarihinde hiç bu kadar geniş kalem, 1200 kalem üzerinde ilaç ihalesine çıkan bir bakanlık olmadı. 1 yılda 2 milyarın üzerinde ihale alan bir bakanlık olmadı. İlaç Eczacılık Dairesi’nden ‘ciddi bir eksiklik vardır’ ifadesini neye dayalı kullanıyor? Eczacılar Birliği Dairesi’nin de açıklaması var, eksiklik yok diye. İlacı gerek devlete gerekse özel sektöre tedarik eden ecza depolarını toplantıya çağırıp tek tek sordum. ‘Yok’ dediler. İlacı tedarik edenler sorun yok diyorsa, Tabipler Birliği Başkanı hangi veriye dayanır? Algı yaratmak isterse devam etsin. Kamu yararına hizmet etmek isterse de gelsin, kapımız açıktır” dedi.
İlaç otomasyonu konusunda da açıklamalarda bulunan Dinçyürek, “Bunların süreç işi olduğunu bilmeyen hekim mi var? Bir buçuk yıldır çalışıyoruz ve sonuna geldik. İlaç takip sistemi için 2 tane olmazsa olmaz koşul var. Biri yasal altyapı, tüm hazırlıklarımızı da yaptık. Yasa komiteden geçti, bir iki hafta içinde yasallaşacak. Üzerimize düşeni yaptık. Diğeri otomasyon ile ilgili yazılımlar. Eğer ben bu yazılımları ve yasal altyapıyı hazırlamadan uyguluyorum dersem, Ceyhun Bey’in Yakın Doğu’da baktığı hastayı görebilir miyim? Hangi ilacı yazdığını görebilecek miyim? Hayır. Bunun altyapısını da hazırlıyorum. Çağrı yapıyorum, gördüğü eksik varsa yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
DALKAN: İLAÇ EKSİKLİĞİ KONUSUNDA, İLAÇ ECZACILIK DAİRESİ'NİN MÜDÜRÜNDEN BİLGİ ALDIM
Prof. Dr. Ceyhun Dalkan ise ilaç eksikliği konusunda bilgiyi İlaç Eczacılık Dairesi’nin müdüründen aldığını, Eczacılar Birliği’nin bahsettiği noktanın ise yalnızca eczanelerde eksiklik olmadığına dikkat çekti.
Dalkan, “Bakan, Sağlık Hizmetleri Yasası’na referans veriyor, bizim de emeğimiz var. Otomasyon konusunda ise çok tüzük var. Onların da hazırlanması lazım. Benim anlatmaya çalıştığım: Benim YDÜ’de yazdığım ilacı Nalbantoğlu doktorunun da görmesidir. Bu da benim değil, bakanın işidir” dedi.
Dalkan ayrıca, “Tekniker gitmiş ama rapor okumaya da doktor yeni gitmiş. Bakan da itirafta bulundu zaten” ifadelerini kullandı.
Dalkan, Mağusa’daki yeni doğan yoğun bakım servisi hakkında da açıklamalarda bulundu. Dalkan, mama skandalının yaşandığı gün aktif olarak Mağusa’da bulunduğunu belirtti.
Dalkan, “5 kapasiteli bir yeni doğan bakımının yalnızca 5 hemşire ile dönemeyeceğini bütün yeni doğan hekimleri net bilir. Daha planlı gitmemiz lazım. Girne ve Güzelyurt veya yeni açılacak devlet hastanesinde sağlıkçı ihtiyacı nasıl giderilecek, merak ediyorum” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.