Bakan “Bilmem” dedi…

Yayın Tarihi: 07/03/24 07:30
okuma süresi: 5 dak.

Maliye Bakanı Özdemir Berova dün konuğumdu. Ne zaman arayıp rica etsek kırmaz gelir sağolsun. Hemen hemen her şeyi konuştuk ancak bakan konuşurken son derece temkinli ve dikkatli konuştu; adeta muhalefetin eline koz vermek istemezcesine kelimeleri seçerek konuştu Sn Bakan.

Zira CTP Milletvekili Devrim Barçın ki bugün konuğumdur maliye konuları oldu mu hemen en sert muhalefeti yapıyor. Bakan adeta Devrim’e koz vermemek için çok dikkatli konuştu.

Tabii ben konuyu dönüp dolaştırıp dört aylık hayat pahalılığına getirdim. Bakan “geçen defa olduğu gibi sana rakam söylemeyeceğim” dedi ve ekledi “maliye bakanlığının sitesinde herşey var girip bakarsanız rakamları görürsünüz” dedi.

Hatırlayacak olursanız Bakan Berova Aralık 2023 hayat pahalılığı konusunda % 48,5 rakamını vermiş ve piyasaları erken açıklayıp hem enflasyonun yüksek çıkmasına hem de hayat pahalılığının yüksek çıkmasına neden olduğu için muhalefet ve sendikalar tarafından ağır bir biçimde eleştirilmişti.

İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir’in enflasyon böyle giderse dört aylık hayat pahalılığı % 28 çıkabilir açıklamasını sorduğumda Bakan Berova gülerek bilmem dedi, rakamlar var ama bir açıklama yapmayacağım dedi. Ben de biraz üsteledim söyleyin Sn Bakan diye ama söylememekte kararlıydı.

Söyleseydi biz manşeti patlatacaktık ve anında muhalefetten sert tepki göreceğini bildiği için Bakan konuşmama hakkını kullandı. Bakan kendince elbette ki haklı ama biz de gazeteciğiz biz de sorduk.

HAYAT PAHALILIĞI %20 CİVARLARINDA

Öte yandan bir araştırma yaptım ve ortalığı karıştırdım. Nisan sonu hayat pahalılığının %20 civarlarında olabileceğini öğrendim. Özellikle Türkiye seçimleri son derece önemli. Mart ayında gerçekleşecek seçimlerden sonra Türkiye ekonomisi bir hal alacak.

Malum döviz tırmanıyor, dövizi frenlemek için Türkiye Merkez Bankası herhangi bir şey yapmıyor şimdilik. İddialara göre seçimlerden sonra alınacak tedbirlerden dolayı dövizin yükselişi sakinleşecek tabii bu olana kadar döviz nerelere kadar çıkacak o da ayrı bir konu. Patlayadabilir sakinleşedebilir piyasalar, bunu da bekleyip göreceğiz.

Hayat pahalılığının dört ayda bir verileceğinin açıklandığını ancak henüz bunun yasallaşmadığını da sordum Beroava “bir günlük iştir. Gündemimizdedir yapacağız” dedi.

Bakana göre KKTC ekonomisi dalgalı bir denizde seyahat halinde ve çok dikkatli olunması ve sakin bir limana çıkarılması gerekiyor. Bu örneği 4-5 defa verme ihtiyacı hissetti bakan.

ELEKTRİK ZAMMI SÜBVANSEYE EDİLEMEZ MİYDİ?

Bakana elektrik zammının sübvanseye edilip edilemeyeceğini de sordum. “bize bağlı değil” dedi ve ekledi “Kıbtek’in ayrı bir sistemi var. Fuel oili zamlı alınca bunun kaçınılmaz olduğunu ve zaman zaman elektrik zammının kaçınılmaz olduğunu anlattı. “Biz ancak Devlet olarak kendi elektrik kullanımını destekleyebiliyoruz onun dışında müdahale edemiyoruz “ dedi.

Döviz ve akaryakıt yükseldikçe bu zamlarda anlaşılan peyder pey yapılacak. Vergi dairesinin piyasaları denetlediğini ve tüccara neden bu kadar yüksek karlılıkla satış yapıldığını ona göre de vergilendirdiklerini de anlattı. Eğer bir sıkıntı görürsek resen vergi yapıyoruz dedi.

Sonuç olarak Bakan Berova bize istediğimiz manşeti vermedi ama birçok soruya da açık yüreklilikle cevap verdi. Hızla pahalı olan ülkemizin bu sarmalın içinden kurtarılması gerekiyor.

Hükümet başta Maliye bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığını görevlendirip hayatı ucuzlatma noktasında kısa ve orta vadeli bir program hazırlatması ve yürürlüğe koyması gerekiyor. Bu kadar zam ve dört aylık hayat pahalılığı %20 leri bile bulmayacak olacak iş değil. Her ne kadar İstatistik kurumuna güvensek dahi hayat pahalılığının çok fazla hissedildiğini ve rakamlara hissedildiği gibi yansımadığını da söylemek gerekiyor.

******************

Günün Sözü

“Elinizden geleni yapın. Hayatı bazen boşa harcıyor olsak dahi, uğraşmaya değer.”

Charles Dickens

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları