Tahir Gökçebel: Öğretmenler Değişiklik Yasası’nın ortaokul sınav dönemine denk getirilmesi ciddi bir saldırıydı

KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, mevcut sendikaların ortadan kaldırılması için ciddi saldırılar yapıldığını ifade ederek, “Çavuşoğlu orta eğitimde sınavların başlayacağı dönemde yasayı getirdi. Bu kasıtlı bilinçli ve ciddi bir saldırıydı” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmen Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın hazırlayıp sunduğu ‘Objektif’ isimli programa konuk olarak katılarak eğitim gündemini değerlendirdi.
“DEVLET OKULLARINA VERİLEN KAYIT ÜCRETLERİ YASA DIŞIDIR”
Devlet okullarına verilen kayıt ücretlerinin yasa dışı olduğunu ifade eden Tahir Gökçebel, “Bunun yasa dışı olduğunun çağrısını velilere yaptık ama okul müdürleri itiraz etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerine yardım etmediğini söylediler” dedi.
6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinin ardından KKTC’de ki okullar için ‘depreme dayanıklılık’ çalışmalarının başlatılması gerektiğini kaydeden Gökçebel, bu konu ile ilgili de Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’ndan bir adım göremediklerini belirtti.
"KRONİK VE İÇİNDEN ÇIKILAMAYAN SORUNLAR VAR"
Tahir Gökçebel sorun çözmeye odaklı bir Milli Eğitim Bakanlığı olmadığını belirterek, “Eğitimde kronikleşmiş ve içinden çıkılamayan sorunlar vardır…” şeklinde konuştu.
Türkçe bilmeyen çocuk sorununun en büyük kronikleşme örneği olduğuna dikkatleri çeken Gökçebel, özellikle İskele bölgesindeki yabancı çocukların yüzde 50’sinin hiç Türkçe bilmediğini dile getirdi.
"BAKAN ÇAVUŞOĞLU DAYANIKLILIK ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ TOPU MİMAR VE MÜHENDİSLERE ATTI"
KTOEÖS Genel Sekreteri Gökçebel konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Birçok alanda daha ciddi problemleri olan okullar ile karşı karşıyayız… Depremlere dayanıksız olan okulları tespit edeceğiz dediler. Halk depremden sonraki dayanıklılık çalışmaları için yardımlarda bulunmaya başlamışken devlet halkın cebine el attı ve yardımlar durduruldu. Bakan Nazım Çavuşoğlu, topu mimar ve mühendislere attı… Geçen yıl özellikle Mağusa bölgesindeki ve Güzelyurt bölgesindeki hassas olması sebebi ile açılamayacak olan okullar var, bu okulların dayanıklılığı tamamlanmadan açılamazlar… Bu şekilde ise gelecek yıl eğitim başlayamaz.”
Gönüllü şekilde bağış yapanları tenzih ettiğini ama halkın bir cebinden alıp öbür cebine koyan ve okul yaptım diye övünen bir Milli Eğitim Bakanı olduğunu söyleyen Gökçebel, “Okul bütçelerini finansal eden okul aile birlikleri ve velilerdir gerçekte böyle bir bütçe yoktur” dedi.
“EĞİTİM SİSTEMİ MÜFREDATI VE ALANLARI İLE ÇÖKMÜŞ DURUMDA”
Eğitim Bakanlığı’nın birçok görevi tamamen üzerinden atmış durumda olduğuna vurgu yapan Gökçebel, “Okullar etkinlikler ile bütçelerini sağlamaya çalışıyor… Eğitim sistemi müfredatı ve alanları ile çökmüş durumda” ifadelerini kullandı.
Bu şartlar altında ise tam güne eğitime nasıl geçileceğini sorgulan Tahir Gökçebel, tam gün eğitime karşı olmadıklarını belirterek alt yapının ve müfredatın düzenlenmesi gerektiğini aksi takdirde bunun mümkün olamayacağını belirtti.
“Öğrenciler okula gitmek istemiyor. Tam gün eğitime geçilmesi halinde düzgün kantinler yok paraları bile olsa kantinden ne yiyecek çocuklar?” şeklindeki sorularını soran Gökçebel, ailelerin sadece sandviç için 40 bin TL ödemeleri gerekebileceğini ve bunu ailelerin bilip bilmediğini sordu.
Gökçebel, “Bizim istediğimiz okulların çocukların severek gideceği alanlar haline getirilmesidir” dedi.
“Sınav döneminde yasa değişikliği geldi neden 2 hafta daha beklenmedi? Neden topluma sınavları sendikalar istenmiyor dendi?” şeklinde konuşan Gökçebel, sendikaların darbe yemesine rağmen öğretmen inisiyatifi kullandığını 8. ve 12. sınıfları mezun ettiğini belirtti.
“YASANIN ORTAOKUL SINAV DÖNEMİNE DENK GETİRİLMESİ CİDDİ BİR SALDIRIYDI”
Mevcut sendikaların ortadan kaldırılması için ciddi saldırılar yapıldığına vurgu yapan Gökçebel, “Çavuşoğlu tamda orta eğitimde sınavların başlayacağı dönemde yasayı getirdi. Bu kasıtlı bilinçli ve ciddi bir saldırıydı” ifadelerini kullandı.
Yine de sınav haftası bittikten ve yasa geçtikten sonra sendikaların bakanlığın çağrısı ile kendileriyle görüştüğünü kaydeden Gökçebel, “Yasa geçtikten sonra düşmanlık besleseydik dönem bu şekilde sonlandırılmazdı” dedi.
“SENDİKA HER ŞEYE RAĞMEN ÇOCUKLAR İÇİN ÜSTLERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTIR”
“Çocuklar mezun edilmese sorumluluğunu eğitim bakanı alacak mıydı? Sendika her şeye rağmen çocuklar için üstlerine düşeni yapmıştır” ifadelerini kullanan Gökçebel, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun toplumu sendika sınavları istemedi şeklinde konuşarak kandırdığını ifade etti.
"ÇAVUŞOĞLU EĞİTİMİ YÖNETMİYOR"
Tahir Gökçebel konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Eğitim sadece ezbere yapılmamalı, kültür olmalı içinde. Eğitimde algılama sorunları var bunu tartışıyor musunuz? Veliler artık çocuklarının hangi düzeyde olduğunu bilmiyor. Değişen dünya koşularına bağlı olarak eğitim sistemlerinin de şekillenmesi gerekir. Bunlar sosyal alanlar ile de desteklenmeli. Bütün dersler teoriye dönüştü çocuklar okumuyor. Eğitim Bakanı Çavuşoğlu eğitimi yönetmiyor, sendikaları bitirip özel okulların önünü açmaya çalışıyor… Nazım Çavuşoğlu miladını doldurmuştur.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.