İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Mücadele ile geçen bir ömür; Naci Talat Usar...

Mücadele ile geçen bir ömür; Naci Talat Usar...

Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin efsanevi genel sekreteri olarak anılan Naci Talat Usar, ölümünün 33’üncü yıl dönümünde anılıyor. Dostları, Naci Talat’ı ölüm yıl dönümünde anlatı. Kıbrıs Postası’na konuşan isimler, Talat’ın dost canlısı ve insanları seven bir adam olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 26/06/24 11:53
Güncelleme Tarihi: 26/06/24 12:28
okuma süresi: 7 dak.
Mücadele ile geçen bir ömür; Naci Talat Usar...
Özel Haber

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) eski Genel Sekreteri Naci Talat aramızdan ayrılalı 33 yıl oldu.

Kiminin yoldaşı, kiminin abisi, kiminin avukatı; ama hemen hemen bütün toplumun hürmetle bahsettiği Talat, Kıbrıs’ta barış ve demokrasi mücadelesinin unutulmaz ismi olarak anılıyor. Sevenleri, Talat’ı bu güne özel Kıbrıs Postası’na anlattı.

Eski İçişleri Bakanı Özkan Murat, eski CTP Milletvekili ve eski ombudsmanlardan Feridun Önsav, eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, eski Milletvekili Mehmet Civa, Naci Talat Vakfı Mütevelli heyeti üyesi Ürün Solyalı, CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy ve CTP Milletvekili, evladı  Sıla Usar İncirli, videolu mesajla anlattı.

ÖZKAN MURAT: TALAT DOST CANLISI VE İNSANLARI SEVEN BİR ADAMDI

Kıbrıs Türk siyasetinin önemli isimlerinden Naci Talat Usar, eski içişleri bakanlarından Özkan Murat'a göre, bir kuşağın abisi olarak anılıyordu. “Sadece CTP üyeleri değil, toplumun her kesimi onu çok severdi” diyen Murat, konuşmalarının geniş kitlelerce ilgiyle takip edildiğini ve halkın büyük bir kısmının katılmak istediğini söyledi. Murat ayrıca, Talat’ı, dost canlısı ve insanları seven bir adam olarak tanımladı.

FERİDUN ÖNSAV: ONUN MÜCADELESİ BİZE HEP IŞIK TUTTU

Eski Ombudsman, eski CTP Milletvekili Feridun Önsav'a göre, Naci Talat Usar babayiğit bir adamdı. Yaşadığı kısa sürede mücadeleden kaçmadan bir toplumun lideri olarak yaşamış ve vefat etmişti. Önsav, "Naci benim yoldaşımdı. O, küçükle küçük büyükle büyük olurdu, sosyal ilişkileri çok yüksekti. Onun mücadelesi bize hep ışık tuttu" dedi.

FERDİ SABİT SOYER: KIBRIS TÜRK TOPLUMUNUN ÖZNE OLMASI İÇİN BÜYÜK EMEKLER SARF ETTİ

Kıbrıs’ta barış ve demokrasi mücadelesinin unutulmaz ismi, Naci Talat ölümünün 33’üncü yılı vesilesiyle konuşan eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer ise, Naci Talat’ın 46 yıllık yaşamının, dolu dolu olduğunu, barış, insan sevgisi ve Kıbrıs Türk toplumunun özne olması için büyük emekler sarf ettiğini anlattı.

MEHMET CİVA: İNSANLARI BU KADAR ÇOK ETKİLEYEN BAŞKA BİR HATİP TANIMADIM

CTP’nin en eski üyelerinden ve eski Milletvekili Mehmet Civa da, Naci Talat’ı şu sözlerle anlattı:

Naci Talat ile 1968’de tanıştığımız ilk günden, ölümüne kadar, CTP çatısı altında birlikte uzun süre çalışma imkanım oldu. Hayatımda tanıdığım en etkili hatiplerden bir tanesiydi. Hiçbir konuşmasını kağıda döküp yapmazdı. Konuşmaları şiir ve edebi bir eser gibiydi. Hitabet gücü çok etkiliydi. İnsanları bu kadar çok etkileyen başka bir hatip tanımadım.

SILA USAR İNCİRLİ: EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ MÜCADELE RUHUYDU

Sıla Usar İncirli de, babası Naci Talat’ın ölüm yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, ülkenin her yerinde, her kesimden insanlarla çok yakından ilişkiler kurduğunu, çok cesur olduğunu ifade etti.

“Yüreyindeki insan sevgisi, ülkenin her yerindeki insanları kollayan biriydi” ifadesini kullana İncirli, babasının en önemli özelliğinin mücadele ruhu olduğunu söyledi.

Asım Akansoy: KIBRIS’TA ADİL, EŞİT BİR ÇÖZÜM İÇİN SAĞLANMASI İÇİN MÜCADELE VERDİ

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy da, “Efsanevi sekreterimiz Naci Talat’ı 33 yıl önce kaybettik, Talat, CTP için çok önemli sosyal siyasi bir değerdir. Kıbrıs Türk toplumu için de önemli olduğunu söyleyen Akansoy, Talat’ın Kıbrıs’ta adil, eşit bir çözüm için sağlanması için mücadele verdiğine de dikkat çekti.

Ürün Solyalı: TALAT’IN ÖRGÜTLENME GÜCÜNÜ VE İZİNİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Vakfın Mütevelli heyeti üyesi Ürün Solyalı ise, CTP’nin efsanevi Genel Sekreteri Naci Talat’ı saygıyla, gururla özlemle anarken, yaşı gereği, Talat ile aynı masada oturup muhabbet edemediğini ancak gittiği her alanda, konuşma yaptığı her köyde, her zeminde cesur demokrasiye ve insana yönelik olan düşüncesini de örgütlenme gücünü ve izini sürdürmeye devam ettirmeye çalıştığını söyledi.

ÖZGEÇMİŞİ

1945 yılında Büyükkonuk köyünde doğan Usar, kısacık yaşamında Kıbrıs tarihindeki kritik olaylara tanıklık etmekle birlikte bizzat aktif rol oynadı ve yaşamı boyunca birçok zorluğun üstesinden gelerek ülkesine hizmet etti. Babasının mesleği gereği sık sık köy değiştiren ve bu sebeple Karpaz ve Mesarya bölgelerinin derin etkisinde kalan Usar, ilk ve orta eğitimini Lefkoşa ve çevresinde tamamladı. Liseyi Lefkoşa Türk Lisesi'nde bitiren Usar, edebiyata olan ilgisi ve şiir tutkusu ile dikkat çekti.

ERENKÖY MÜCAHİTLERİ OLARAK ANILACAK GRUBA KATILARAK İKİ YIL SÜREN MÜCADELE VERDİ

1962 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ne başlayan genç siyasetçi, öğrenci hareketlerine katılarak aktif bir rol üstlendi. 1963 yılında Kıbrıs'a döndüğünde yaşanan olaylardan etkilenerek silahlı eylemlere katılan Usar, 1964 yılında Erenköy'de, daha sonra Erenköy Mücahitleri olarak anılacak gruba katılarak iki yıl süren bir mücadele verdi.

KIBRIS TÜRK ULUSAL ÖĞRENCİ FEDERASYONU’NUN KURULMASINA ÖNCÜLÜK ETTİ

Eğitimine devam etmek üzere yeniden Ankara'ya dönen Usar, 1968 yılında Kıbrıs Türk Ulusal Öğrenci Federasyonu'nun kurulmasına öncülük etti. 1969 yılında Vesile Enver ile evlenen Usar, bu evliliğinden Sıla Usar İncirli ve Talat Usar adında iki çocuk sahibi oldu.

1972'DE CTP’NİN GENEL SEKRETERİ OLDU

1971 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra avukatlık yapmaya başlayan Usar, stajını Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) genel başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu'nun yanında yaptı ve kısa süre sonra CTP'ye katıldı. 1972'de partinin Genel Sekreterliği'ne getirildi. Çatışma ortamında hakkında açılan davalar sonucunda altı ay hapis cezası alan Usar, 1973 yılında Londra'ya giderek Kıbrıslı Türkler'in dayanışma hareketine destek verdi.

USAR, ANAYASANIN HAZIRLANMASINDA BÜYÜK KATKILARDA BULUNDU

1975 yılında ülkesine dönen ve Kurucu Mecliste CTP temsilcisi olarak görev alan Usar, Kıbrıs Türk Devleti'nin anayasasının hazırlanmasında önemli katkılarda bulundu. 1976 yılında Gazimağusa milletvekili seçilen Usar, Yeni Düzen gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 1981 ve 1985 genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi.

NACİ TALAT USAR, 26 HAZİRAN 1991'DE HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

1990 yılında muhalefetin birleşmesinde rol oynayarak CTP, TKP ve YDP'nin DMP çatısı altında birleşmesini sağladı. Seçimde milletvekili seçilmesine rağmen meclisi boykot eden Usar, kısa bir süre sonra rahatsızlanarak tedavi için Londra'ya gitti. Maksiller sinüs karsinomu teşhisi konan Naci Talat Usar, 26 Haziran 1991'de hayata gözlerini yumdu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.