SÜİB Başkanı Erden: Yurt dışından gelen süt ürünleriyle rekabet edemiyoruz
SÜİB Başkanı Mahmut Erden, imalatçıların artan artan işçilik, enerji, akaryakıt ve çiğ süt fiyatları karşısında rekabet gücünü tamamen kaybettiğine işaret ederek, Avrupa'dan Kuzey Kıbrıs pazarlarına giren ürünlerle artık rekabet etmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.
Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mahmut Erden, imalatçıların artan artan işçilik, enerji, akaryakıt ve çiğ süt fiyatları karşısında rekabet gücünü tamamen kaybettiğini belirtti, yurt dışından gelen süt ürünlerinin ve Avrupa'dan Kuzey Kıbrıs pazarlarına giren ürünlerle artık rekabet etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Koop Süt ile Süt İmalatçıları ayrılması gerektiğini belirten Erden, çiğ süte yapılan zammın her ikisini de zorladığını anlattı.
Ulaş Barış'ın Kıbrıs Postası TV’de hazırlayıp sunduğu 'Gündem' isimli programa konuk olan Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mahmut Erden, kendisine sorulan soruları yanıtladı.
Erden, Kuzey Kıbrıs'taki Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın 1 Ocak'ta çiğ süt fiyatını %10,5 artırdığını ifade ederek, Koop Süt’ün kendi içerisindeki maliyetlerinin çok fazla olması nedeniyle mecburen fahiş bir zam yaptığını belirten Erden, “Onların yaptığı zamla bizimkilerin aynı olması imkânsız” dedi.
Vatandaşların yapılan zamlar için verdiği tepkiler sonrası hükümetin 5 TL’lik bir indirim talebi olduğuna vurgu yapan Erden, “Bizim dışardaki fiyatlarımız çok uygun bir fiyattır, 35-36 TL’ye süt alabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.
Et ve patatesin ithal edilmesine rağmen fiyatların düşmediğini, plansız ve zamansız ithalatın hiç çözüm olmadığına dikkat çeken Erden, çözümün etin de sütün de ülke nüfusunu göz önünde bulundurarak planlı programlı üretimi olduğunu ifade etti. Erden, ürünlerin tarımsal altyapı yatırımları sayesinde ucuzlayacağını kaydetti.
"ÜLKEDE ETLE İLGİLİ HİÇBİR POLİTİKA VE PLAN YOK"
Mahmut Erden, Kuzey Kıbrıs’ta et politikasının olmadığını, bu nedenle özellikle Güney’den Kuzey’e getirilen kaçak etler başta olmak üzere kaçak etin önüne geçilebilirdi” dedi. Erden, ülkede etle ilgili hiçbir politika ve plan olmaması nedeniyle vatandaşların Güney Kıbrıs’taki market veya kasapları tercih ettiğini de dile getirdi.
Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’taki etlerin arasında büyük bir fiyat farkı olduğunu kaydeden Erden, bu farkın kapanmadan Güney Kıbrıs’tan başka bir yerde alışveriş yapılamayacağını söyledi.
Ülkemizdeki büyük baş hayvanların neredeyse yüzde 100’üne yakınının süt sığırı olduğunun altını çizen Erden, bundan sonraki dönemde süt sığırı ve besi sığırının ayrılması gerektiğini ifade etti.
Erden, ülkede geçen sene yaşanan et sorununa değinerek, bunun çözümünün ithal et olmadığını, ithalatın sadece bir dönem için geçici çözüm olduğunu söyledi.
Erden, “İthal et ağrı kesici gibidir, hastasınız, doktora gidemediğiniz için ağrı kesici alırsınız ama geçici bir süre çözüm olur, ithal et de tam öyle oldu” dedi.
65 ton miktarında ithal edilen etin çok göründüğünü fakat etin aslında ülke için az olduğunu belirten Erden, et konusunda iyi bir politikasının olmasının gerekli olduğunu vurguladı.
“PATATES YETİŞTİREN BİR ÜLKEYDİK, İTHAL ETMEYE MECBUR KALDIK”
Kuzey Kıbrıs’ın geçmişte patates yetiştirilip satılan bir yer olduğunu hatırlatan Mahmut Erden, patatesin hastalıklar nedeniyle iyi bir rekolte rakamına ulaşmadığını ifade etti.
Patates stoğu konusunda sıkıntı yaşanmasına rağmen patates ithal etmeyen yetkililerin neyi beklediğini anlamadığını belirten Erden, “Neden böyle bir olay yaşanmasına rağmen insanların daha ucuza patates alabilmesi için ithal patatesi daha erken almadılar?” diye sordu.
"GÜNEY KIBRIS'TA ÇOĞU ÜRÜN ÇOK UCUZ"
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu'nun yaptığı “Ekonomi Güney'e kaymadı” açıklamasına tepki hatırlatarak, Kuzey'de 100 müşterisi olan bir işletmenin 5 Rum ile 15 Türk müşteri kaybettiğini belirten Mahmut Erden, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin yüzde 20 kayıp yaşadığını söyledi.
Kuzey Kıbrıs toplumunun alkol, sigara, akaryakıt vs. gibi belirli ürünler dışında tüm ürünleri Güney Kıbrıs’tan aldığını kaydeden Mahmut Erden, özellikle gıda, süt ürünleri, kişisel bakım gibi, meyve, sebze gibi ürünlerin Güney’de çocuk daha ucuz olduğunun altını çizdi.
Güney Kıbrıs’taki çoğu restoranın ülkemizdeki restorana göre çok daha ucuz olduğunu ifade eden Erden, “Ülkemizdeki restoranlar da yüzde 20 kayıptan olumsuz etkileniyor çünkü restoranlar da pahalı et, pahalı patates ve diğer ürünleri alıyor, bu sefer de porsiyonların fiyatı artıyor” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.