İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Meclis’te Kıbrıs sorunu tartışıldı: Federal çözümle Kıbrıs’a gerçek anlamda demokrasi gelecek!

Meclis’te Kıbrıs sorunu tartışıldı: Federal çözümle Kıbrıs’a gerçek anlamda demokrasi gelecek!

CTP Milletvekili Fikri Toros, Kıbrıs’ta federal çözüm çağrısında bulunarak, gerçek demokrasi ve barış için siyasi eşitliğin önemini vurguladı. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, Türkiye’nin çıkarlarının korunması gerektiğini belirterek, muhalefetin çözüm önerilerini eleştirdi.

Yayın Tarihi: 18/02/25 17:34
okuma süresi: 8 dak.
Meclis’te Kıbrıs sorunu tartışıldı: Federal çözümle Kıbrıs’a gerçek anlamda demokrasi gelecek!

Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor. 

Milletvekilleri sağlık sektöründeki sıkıntılar ve Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmelere ilişkin söz aldı. 

FİKRİ TOROS: BAŞKA BİR ETKEN VE ZAMAN BEKLENİRSE, DEĞİŞİM ASLA GELMEYECEKTİR

CTP Milletvekili Fikri Toros ”Çözüm Odağına Siyasi ve Ekonomik Kazanımlar” konulu konuşma yaptı.

Toros, Kıbrıs’ta barış sürecine yönelik kritik bir toplantıya yaklaşıldığına dikkat çekerek, iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı bir federal yapıda olacak kapsamlı bir çözümün, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların çözümüne de katkıda bulunacağını savundu.

Mart ayındaki gayri resmi toplantıda, bilinen siyasi pozisyonların vurgulanması yerine geleceğe yönelik ortak menfaatler yönünde çalışmaların yapılmasına odaklanılması temennisinde bulunan Toros, ancak bu şekilde güvenlik, barış ve istikrar rotasına girilebileceğini belirtti.

“Başka bir etken ve zaman beklenirse, değişim asla gelmeyecektir” diye konuşan Toros, uzlaşının öncelikle Kıbrıslıların sorumluluğu olduğunu kaydetti; liderlere kendi siyasi ideolojilerine yenik düşerek sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmaması çağrısında bulunarak, “Başarısızlıklarınızın sizi tanımlamasına izin vermemelisiniz. Başarısızlıkların size öğretmemesine izin vermelisiniz” dedi.

"FEDERAL ÇÖZÜMLE KIBRIS'A GERÇEK ANLAMDA DEMOKRASİ GELECEK, ULUSLARARASI ALANDA SADECE KIBRISLI RUMLAR TEMSİL EDİLMEYECEK"

Demokrasinin önemine dikkat çeken, demokrasiyle bağlı kalmanın ve onu yaşatmanın her Kıbrıslının asgari sorumluğu olduğunu kaydeden Toros, federal çözümle Kıbrıs’a gerçek anlamda demokrasi geleceğini, uluslararası alanda sadece Kıbrıslı Rumlar tarafından temsil edilmenin önüne geçileceğini öne sürdü.

Oslo Barış Araştırma Enstitüsü (PRIO) verileri ışığında çözüm olması durumundaki kazanımlara işaret eden Toros, gayrisafi milli hasıla ve ekonomide artışa ve sektörlerdeki olası gelişmelere değindi, çözümle birlikte ulaşılabilecek pazarlara vurgu yapan Toros, mülkiyet sorunun çözülmesiyle ulaşılabilecek potansiyel kalkınmaya da vurgu yaptı.

CTP’nin siyasi eşitliğin pazarlığa tabi olmayacağı bir kapsamlı çözümün getireceği kazanımlara odaklanılmasını çok önemli bulduğunu kaydeden Toros, Türkiye’nin de çözümden elde edebileceklerine değindi; “Çözüm sadece Kıbrıslı toplumlara değil, bölgeye de barış ve refah sağlayacaktır” dedi.

Toros, değişim isteyen yüzbinlerce sese kulak verilmesi gerektiğini savunarak, çözümde elde edilecek kazanımların ne kadar hazırlıklı olunacağına bağlı olduğunu vurguladı.

TAHSİN ERTUĞRULOĞULU: TÜRKİYE KENDİ MENFAATLERİNİ GÖREBİLECEK BİR ÜLKEDİR, AKIL VERMENE GEREK YOK

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, Kıbrıs sorununa ilişkin söz alan milletvekillerinin ardından yaptığı konuşmada, Milletvekili Toros’un konuşmasını eleştirdi; “Türkiye’nin kendi menfaatlerini görebilecek bir ülke olduğunu, akıl vermeye gerek olmadığını” söyledi.

Ertuğruloğlu, gerçek anlamda bir çözümden iki halkın, bunun yanında Türkiye ve Yunanistan’ın faydalanacağının doğru olduğunu ancak muhalefet vekillerinin gerçek anlamda bir çözümden değil sadece bir çözümden bahsettiklerini ve bunun yeterli olmadığını kaydetti.

“Algı yaratıldığı” yönündeki eleştirilere cevap veren Ertuğruloğlu, “Mesnetsiz algı operasyonlarının kimin tarafından yapıldığı ortadadır” diye konuştu.

Kıbrıs melesinde “sorun” olarak neyin görüldüğünde farklılıklar olduğunu belirten Bakan Ertuğruloğlu, sorunun ne olduğu konusunda mutabakat sağlanmadığı takdirde kürsüde tartışmaya devam edeceklerini söyledi.

Kıbrıs sorununun 2 açıklaması olduğunu, bir tanesinin Kıbrıs Rum tarafının "Kıbrıs Cumhuriyeti" olarak kabul görmesi ve bunun Kıbrıs Türklerinin aleyhine kullanılıyor olması, diğerinin ise Rum tarafının dünyaya yaydığı propaganda olduğunu kaydeden Bakan Ertuğruloğlu, bu sorunlar kapsamında Rumlarla nasıl müzakere edilmesinin beklendiğini sordu.

"RUMLARA KARŞI DİK DURUŞ SERGİLİYORSAK SUÇ BİZİM Mİ? BUNU ALGILAMAKTA ZORLANIYORUM"

“Rumlara karşı dik duruş sergiliyorsak suç bizim mi? Bunu algılamakta zorlanıyorum” diyen Ertuğruloğlu, “Dünya Rum’u Kıbrıs Cumhuriyeti olarak gördüğü sürece, siz 60 yıl değil 600 sene daha devam etseniz bir netice elde edemezsiniz” diye konuştu. Bakan Ertuğruloğlu “Rum tarafının ‘at koşturmasının’ müzakerelerle ilgili olduğuna yönelik açıklamaların 'yanlış bilgilendirme' olduğunu" kaydetti.

“Çözüm istemek herkesin talebidir. Ama neyin çözümü; hangi çözüm?” diye soran Ertuğruloğlu, GKRY liderlerinin tutumlarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti; hiçbirinin Kıbrıs Türk halkının haklı davasına, egemenliğine ve eşitliğine saygı göstermediğini söyledi.

Bakan Ertuğruloğlu, Rum tarafının Kıbrıs Türkü’nü kendisine eşit görmediğini, adayı bir Helen adası olarak görmeye devam ettiğini kaydederek, muhalefet vekillerinin konuşmalarındaki eleştirileri kabul etmediğini belirtti.

Rumların Cenevre’deki toplantıyı Crans Montana’nın devamı olarak sürdürmek isteyeceğini; ancak Kıbrıs Türk tarafının buna izin vermeyeceğini, iki komşu devletin iş birliklerini konuşmak için oraya gideceğini kaydeden Ertuğruloğlu, “Gerekirse suçlanalım. Biz yanlış bir şey yapmıyoruz” dedi.

Adada “federasyon” konusunun ortadan kalktığının ifade edildiği ve egemen eşitliğin vurgulandığı Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlarına, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ve temaslarda yapılan açıklamalara işaret eden Ertuğruloğlu, KKTC’nin bu kapsamda anavatan Türkiye ile yürümeye devam edeceğini belirtti.

FİKRİ TOROS: KIBRIS CUMHURİYETİ SADECE KIBRISLI RUMLARIN DEĞİL, KIBRISLI TÜRKLER TARAFINDAN DA İMZALANAN ORTAK BİR DEVLETTİR

Bakan Ertuğruloğlu'nun ardından yeniden söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros ise, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türkler ve Rumlar tarafından imzalanan ortak bir devlet olduğunu vurguladı.

Çatışmalar sonucunda Kıbrıs Türk toplumunun ortak olduğunu bu devletten silah zoruyla dışlanmış olduğunu hatırlatan Toros, “Durum böyleyken Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti olarak dünyaca tanınmış olmasını Kıbrıs Sorununun tarifi olarak lanse etmek gerçekleri hasıraltı etmektir” dedi.

Toros, "Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası"nın 100’ün üzerinde maddesinin ihlal edildiği gerçeğine dayanılarak Kıbrıslı Türklerin kendi ülkesinde ve devletindeki yerini yeniden almak istemesinin içerisinde bulunulan durumu yansıtan gerçek bir tasvir olduğunu savunarak, bunun garantör ülkelerin imzasını taşıyan BM kararıyla tescil edildiğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.