EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Global akıllı telefon pazarında yüzde 4 ile yüzde 6 büyüme bekleniyor

Global akıllı telefon pazarında yüzde 4 ile yüzde 6 büyüme bekleniyor

2025 yıl genelinde global akıllı telefon pazarında yüzde 4 ile yüzde 6 arası büyüme bekleniyor.

Yayın Tarihi: 01/02/25 09:30
okuma süresi: 4 dak.
Global akıllı telefon pazarında yüzde 4 ile yüzde 6 büyüme bekleniyor
A- A A+

2025 yıl genelinde global akıllı telefon pazarının yüzde 4 ile yüzde 6 arası büyümesi bekleniyor. Özellikle yapay zeka destekli telefonlar, pazarın yükselen trendi haline geldi. Çinli tüketici elektroniği üreticisi Oppo, Türkiye’de akıllı telefon segmentiyle yer alsa da orta vadede giyilebilir cihazların da üretimini Türkiye’de gerçekleştirmeyi planlıyor.

Gündem Teknoloji programına konuk olan Oppo Türkiye Sözcüsü Murat Karakoç, akıllı telefon pazarının gelişimini “2024 yılı, global akıllı telefon pazarında önemli bir büyüme yaşandı. Hedefimiz, 2024 sonuna kadar 50 milyon yapay zeka destekli telefon satışıydı. Türkiye’de akıllı telefon talebi, pazarın büyümesine önemli katkı sağladı. 2024 sonunda Türkiye akıllı telefon pazarında yüzde 5 ile yüzde 8 arasında bir büyüme bekleniyor, özellikle orta segment ve yapay zeka destekli cihazlar ön planda. 2024 yıl sonuçlarını, Şubat ayında almış olacağız.” dedi.

2025 yılına dair Oppo Sözcüsü “2025 yılı için global akıllı telefon pazarının yüzde 4 ile yüzde 6 arasında bir pazar büyümesi bekleniyor. Türkiye’de ise daha yüksek bir büyüme tahmin ediliyor, çünkü yerel üretim ve tüketici talebi artmaya devam ediyor. Büyümeyi etkileyen faktörler arasında yapay zeka entegrasyonları, 5G bağlantıları ve çevre dostu sürdürülebilir teknolojiler öne çıkıyor.” açıklamasını yaptı.

Türkiye operasyonlarına dair Karakoç, “2024 yılında güçlü bir satış performansı gösterdik. 50 milyon yapay zeka destekli telefon hedefinin bir kısmını gerçekleştirdi. Yerel üretim kapasitesi, Türkiye’de Tuzla fabrikasında önemli bir artış sağladı ve bu üretim artışı, küresel pazarlara katkı sağladı. 2025 yılı için Türkiye'de üretim hedefi, 10 farklı modelin yerel olarak üretilmesi ve bu ürünlerin yurtdışına ihracatı olacak. Türkiye’de 3 yıl içinde en iyi ve en güvenilir üç markadan biri olma hedefimiz var” dedi.

Üretken yapay zeka, akıllı telefonları sadece bir iletişim aracı olmaktan çıkarıp, yaratıcı ve verimlilik artırıcı araçlar haline getirecek diyen Oppo TR. Sözcüsü Karakoç, “Kullanıcılar, yapay zeka desteği ile fotoğraf düzenleme, içerik oluşturma, dil çevirisi, sesli komutlar ve kişisel asistan özelliklerini daha verimli kullanabilecekler. Ayrıca, AI Silgi gibi özelliklerle fotoğrafların hızla ve doğru şekilde düzenlenmesi sağlanacak, böylece kullanıcı deneyimi daha da kişiselleştirilecek” şeklinde konuştu.

Yeni nesil teknolojilere dair yeniliklere Murat Karakoç, “Yeni nesil akıllı telefonlarda yapay zeka özellikleri, gelişmiş kamera sistemleri ve sürdürülebilir tasarımlar ön plana çıkacak. Oppo, özellikle AI destekli fotoğrafçılık ile güçlendirilmiş kullanıcı deneyimi, 5G entegrasyonu ve batarya ömrü konusunda yenilikçi adımlar atıyor. Ayrıca, gelişmiş görüntü ve ses teknolojileri, AR ve VR deneyimlerini daha erişilebilir hale getirecek” bilgisini verdi.

Çinli akıllı telefon üreticisinin global pazardaki yerini Murat Karakoç, “Oppo, Canalys’in son verilerine göre, 2023’te dünya çapında dördüncü en büyük akıllı telefon markası olarak pozisyonunu koruyor. Oppo global sektörün toplam pazar payının yüzde 9’unu alıyor. Şirket AR-GE yatırımları ile bunu sağlıyor. Şu anda 54 binden fazla patente sahibiz. Görüntüleme, 5G iletişimi ve yapay zeka gibi ana alanlarda lider konumda bulunuyor. Ayrıca Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerine göre Oppo, en fazla PCT (Patent İş birliği Anlaşması) başvurusu yapan ilk 6 firma arasında yer aldı” ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.