SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Vitamin ve gıda takviyesi almanın 5 tehlikeli yan etkisi

Vitamin ve gıda takviyesi almanın 5 tehlikeli yan etkisi

Vitamin ve gıda takviyeleri reçete gerektirmediğinden, çoğu insan zararsız olduklarını düşünüyor. Ancak “Eat This, Not That” – “Bunu değil, onu yiyin” adlı web sayfasının The New England Journal of Medicine’da yayınlanan bir araştırmaya dayandırdığı haberine göre takviyelerin getirdiği yan etkiler, her yıl yaklaşık 23 bin kişinin acil servise başvurmasına sebep oluyor.

Yayın Tarihi: 25/09/23 17:50
okuma süresi: 3 dak.
Vitamin ve gıda takviyesi almanın 5 tehlikeli yan etkisi

Web sayfasındaki habere göre acil servise başvurmasanız dahi çok fazla besin takviyesi almak ciddi rahatsızlıklara sebep oluyor. İşte çok miktarda besin takviyesi almanın neden olduğu yan etkilerden bazıları.

MİDE BULANTISI

Bu genellikle çok fazla vitamin veya takviye aldığınızın ilk işaretidir. Mide bulantısı, kusma veya ishal yaşayabilirsiniz. Bu şikayet, herhangi bir vitamin takviyesindeki bileşene karşı gıda duyarlılığınız olduğu, aç karnına gıda ile daha iyi tolere edebileceğiniz bir takviye aldığınız veya almanız gerekenden daha fazla takviye aldığınız anlamına gelebilir. Örneğin: Bazı insanlar peynir altı suyu proteini aldıklarında şişkinlik hissederler ve rahatsız olurlar.

HIZLI VEYA DÜZENSİZ KALP ATIŞI

New England Journal’ın çalışmasına göre, kilo kaybı için alınan takviyeler acil servise başvuruların bir numaralı nedeni. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin Diyet Takviyeleri Ofisi, bazı takviyelerin hızlı veya düzensiz kalp atışı, baş dönmesi veya artan kan basıncı gibi yan etkileri olabilecek uyarıcılar içerdiğini söylüyor.

KARACİĞER HASARI

Son yıllarda duyarlı bireylerde karaciğer hasarına neden olabilecek solvent kalıntıları, pestisit kalıntıları ve diğer safsızlıkları içerebilen yeşil çay özü takviyeleri ile ilişkili olarak karaciğer hasarı ve hatta akut karaciğer yetmezliği raporları yayınlandı.

ABD Farmakopesi (İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) yeşil çayda en bol bulunan spesifik bir bileşik olan Epigallocatechin gallate veya EGCG’nin karaciğeri doyurarak karaciğer hastalığı potansiyelini artırabileceği noktasında uyarıyor.

ARTAN KANSER RİSKİ

Takviyelerin reçetesiz olması, ciddi yan etkileri olmayacağı anlamına gelmiyor. Geçen bahar, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), beta-karoten veya E vitamini takviyelerinin kanser riskini veya kalp hastalığından kaynaklanan kötü sonuçları artırabileceği hususunda resmi tavsiyede bulundu. Başka bir çalışmada, erkeklerin büyük dozlarda biyotin (günde 5 mg ila 10 mg) aldıktan sonra akciğer kanseri geliştirme riskinin arttığı tespit edildi.

DİŞ MİNESİ KAYBI

Elma sirkesi şu anda sosyal medyada en çok adı geçen takviye.

Çoğu kişi sıvı formülü doğrudan şişeden alarak sıcak suya veya meyve suyuna ekliyor veya sadece bir kaşık alır. Elma sirkesi oldukça asidik olduğundan ve diş minesini zayıflatabileceğinden uzmanlar bunu çok sık yapmama konusunda uyarıyor. Elma sirkesini suyla karıştırmak da asidi seyreltebilir. Hemen alırsanız, dişlerinizi fırçalamadan önce en az 30 dakika beklemelisiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.