Kardeş ülkelerin KKTC ile teması hız kazanacak

Pakistan Ankara Büyükelçiliği konsolosluk ekibinin KKTC'ye 3 günlük resmi ziyaret gündemi, Türkiye’yle “kardeş ülkeler” Azerbaycan, Pakistan, Libya, Bangladeş ve Gambiya’nın KKTC ile temaslarının hız kazanacağının göstergesi... Öteden beri bu tür adımlara “temkinli” bakan ya da “doğrudan reddeden” yaklaşımların aksine KKTC’yi ilgilendiren “siyasi tanınma dışında” gerçekler de var.

Pakistan Ankara Büyükelçiliği’nin yaptığı duyuru ile (TRNC) KKTC ifadesini kullanarak, konsolosluk ekibinin KKTC'ye 3 günlük resmi ziyaret yapacağını duyurması ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın seçilmesi sonrası “KKTC’nin beş ülke tarafından tanınması” konusu yeniden akıllara geldi.
İddialara Rum basını da yer vermişti.
Öte yandan, diplomatik kaynaklar Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz KKTC ziyareti öncesi Pakistan’dan gelen bu adımın dikkat çekici olduğuna vurgu yapıyorlar.
Öte yandan Türkiye’yle “kardeş ülkeler” Azerbaycan, Pakistan, Libya, Bangladeş ve Gambiya’nın KKTC ile temaslarının hız alması bekleniyor.
Özellikle Karabağ işgalinin son bulması sonrası bu konuda gözler Azerbaycan’a çevrilmiş, Rum basınının konu hakkında yazdığına göre böylesi bir durumda Bakü - AB ilişkilerinde kötü sonuçlar doğuracağına dair tehditte bulunan Rum yönetimi, AB yetkilileriyle de bu konuda temasa geçmişti.
ERDOĞAN-İMRAN HAN İLİŞKİLERİ…
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Pakistan Başbakanı İmran Han’ın arası oldukça iyi…
İmran Han döneminde karşılıklı ziyaretlerin yanı sıra pek çok konuda yeni işbirlikleri hız kazandı…
Pakistan Ankara Büyükelçiliği konsolosluk ekibinin KKTC'ye 3 günlük resmi ziyareti, Pakistan-Türkiye, KKTC-Pakistan hattında sıcak yeni gelişmelerin bir ön habercisi olarak değerlendiriliyor.
SİYASİ TANINMANIN ÖTESİNDE EKONOMİK İŞBİRLİKLERİ…
Öteden beri bu tür adımlara “temkinli” bakan ya da “doğrudan reddeden” yaklaşımların aksine KKTC’yi ilgilendiren “siyasi tanınma dışında” gerçekler var.
Bunların da başını ticaret ve ekonomi imkanları çekiyor…
KKTC, uluslararası hukukta yer almasa da, herhangi bir İslam ülkesi tarafından tanınmasa bile, bu tür olası adımlarla yapacağı ticaret işbirliklerine eklemlenen olası gümrük işbirliklerinin her hâlükârda KKTC’ye “tanınma dışında” da imkânlar kazandırabileceği değerlendiriliyor.
PERVEZ MÜŞERREF DÖNEMİ: “KIBRIS’TA TÜRKİYE’NİN YOLUNDAN GİTTİK”
Pakistan-KKTC teması en sıcak dönemini 2006’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref zamanında gerçekleşmiş, Müşerref Türkiye’ye “Kıbrıs jesti” yaparak Mehmet Ali Talat’ı ’KKTC cumhurbaşkanı’ sıfatıyla resmen Pakistan’a davet etmişti.
Talat 'KKTC lideri' sıfatıyla Pakistan'da bulunmuş, ilk kez Türkiye dışındaki bir ülkeden 'KKTC Cumhurbaşkanı' sıfatıyla davet alınması tarihe geçmişti.
Yıllar sonra Pervez Müşerref, BRT ekranlarında “Peki KKTC’yi neden tanımadınız?” sorusuna “biz Kıbrıs konusunda Türkiye’nin yolundan gittik…” demişti.
NAVAZ ŞERİF NE DEMİŞTİ?
Yine dönemin Pakistan Başbakanlarından Navaz Şerif, “KKTC’yi neden tanımıyorsunuz? “sorusuna “Pakistan her zaman Kıbrıslı Türk kardeşlerinin davasını destekledi. Bu destek hem ikili ilişkilerde hem de uluslararası platformlarda devam etti…” yanıtı vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017 Şerif döneminde Pakistan Meclisi ve Pakistan Senatosu ortak oturumunda Pakistanlı milletvekilleri ve senatörlere hitap etmişti.
PAKİSTAN-TÜRKİYE SİYASİ İLİŞKİLERİ KÖKLÜ…
Türkiye ve Pakistan Asya'da kilit rol oynayan iki büyük ülke olarak değerlendiriliyor.
Pakistan-Türkiye siyasi ilişkileri, Pakistan ve Türkiye arasında 1947'den beri süren uluslararası politikaları içerse de ilişkilerin kökeni Mustafa Kemal Atatürk dönemine dayanıyor.
Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah’ın Atatürk’e hayranlığı biliniyor.
1920'lerde, Pakistan Müslümanları Türk Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu halkına hem maddi hem de manevi yönden yardımlarda bulundu.
1947'de Pakistan'ın bağımsızlığından sonra ikili ilişkiler resmî olarak başladı.
Günümüze kadar iki ülke arasında askerî ve ekonomik alanda birçok anlaşma imzalandı.
İki ülke de Dünya'da nüfusu 60 milyondan fazla olan 8 müslüman ülkenin üyesi olduğu ortak pazar birliği olan D-8 (Developing Eight) üyesidir.
Türkiye Devleti, Pakistan ülkesinin arkasında her konuda durarak Pakistan'daki terör olaylarına karşı ortak dayanışmada bulunmuştur. Türkiye, Pakistan'ı uluslararası sorunlar da sürekli desteklemektedir.
2014 yılında olan Pakistan'daki bir okulda terör saldırısında 134 öğrenci ölmüştür. Türkiye, terör müdahalesine son derece karşı çıkarak Pakistan Devleti'ni desteklemiştir. Pakistan'da 3 gün, Türkiye'de ise 1 gün millî yas ilan edilmiştir.
Embassy’s Consular Team will be undertaking a 3 days visit to Turkish Republic of Northern Cyprus from 11-13 July 2021. Available slots for community interaction are as follows:
— Pakistan Embassy Turkey (@PakinTurkey) July 10, 2021
12July: 5-8 pm,Lefkosa
13July: 6-9 pm,Girne
Venue of community interaction will be conveyed shortly.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.