Münür Rahvancıoğlu: Çocuğa yetişkin muamelesi yapılması kabul edilemez

Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Disiplin Tüzüğü’ndeki değişikliğe işaret etti; “Çocuğa yetişkin muamelesi yapılması kabul edilemez” dedi.

Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Türkiye medyasından Yeryüzü TV'de, Çağlar Tekin'in sorularını yanıtladı.
“TANIDIĞINI İDDİA ETTİĞİ KKTC’Yİ ASLINDA TÜRKİYE KENDİSİ TANIMIYOR”
Rahvancıoğlu, son zamanlarda Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan süreci daha iyi anlayabilmek için öncesinde bağlamların bilinmesi gerektiğini ifade etti. Rahvancıoğlu, bu bağlamları, Türkiye’den bağımsız olduğunu söyleyen, dünyaya kendini ayrı devlet olarak tanıtmayı hedeflediğini iddia eden bir düşünceyle yönetildiğini ama, aynı zamanda adada federasyonu destekleyen bir kesim olarak aktardı. Ak Parti’nin Kuzey Kıbrıs’taki politikalarından da bahseden Rahvancıoğlu, “tanıdığını iddia ettiği KKTC’yi aslında Türkiye kendisi tanımıyor” dedi. 2020 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Türkiye’nin görüşünü desteklememesiyle, federasyon için görüşmelere devam etmesiyle beraber bir kırılma noktası yaşandığını aktaran Rahvancıoğlu, 2020 yılından sonra Türkiye’nin bütün bürokrasisiyle Kıbrıs’ın kuzeyine çullandığı ve seçimlere müdahale ettiğini söyledi. Rahvancıoğlu, her zaman belirli ayrımların olduğunu fakat, şu anda yaşanan sürecin bütün ayrımların dışında olduğunu belirterek, “Türkiye ile bizim çıkarlarımız ortaktır, federasyon istemeyiz” diyen kesimlerin de bu sürece dahil olduğunu kaydetti.
Kıbrıs’ın kuzeyinde hiçbir zaman başörtüsü ile ilgili bir sorun olmadığına da dikkat çeken Rahvancıoğlu, konuşmasına, “Şu anda yaşanan ortaokullarda kız çocuklarının başörtüsü ile okula gitmesiyle ilgili disiplin tüzüğü değişikliği üzerinden yaşanıyor” şeklinde devam etti. Bakanlar Kurulu’nun bir anda bu kararı aldığını anımsatan Rahvancıoğlu, prosedür olarak hukuki açıdan hata yapıldığı için tüzüğün geri çekildiğini, ardından bir kere daha gündeme getirildiğini kaydetti. Rahvancıoğlu, kız çocuklarının kendi iradeleriyle başörtüsü takıp takamayacağı, bir özgürlük mü yoksa ayrıcalık mı noktasından tartışmaların büyüdüğünden bahsederek, bunun sadece belli bir dinin bir mezhebine ayrıcalık tanıdığına ya da çocukların yetişkin muamelesi yapıldığına da dikkat çekti.
“ÇOCUĞA YETİŞKİN MUAMELESİ YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ”
Kıbrıs’ın kuzeyinde on yıllardan beri süren tarikatçı bir örgütlenme arayışı olduğunu vurgulayan Rahvancıoğlu, tarikat örgütlenmelerinin yurtlarda ve okullarda geliştirilmeye çalışıldığını ifade etti. Zaman zaman buna karşı mücadeleler verildiğini fakat, Türkiye’den buraya gelmiş insanlara bile tam anlamıyla nüfus edemediğini ekledi. Sözü Yeniden Doğuş Partisi’ne (YDP) getiren Rahvancıoğlu, YDP’nin kendini Kıbrıslı-Türkiyeli ayrımı üzerinden var etmeye çalıştığını belirtti. Gerilimin, “çözümü destekliyor musun?”, “Türkiye ile ilişkiler nasıl?”, “buraya gelen insanlarla ilgili nasıl bir bakış açısı var” üzerinden şekillendiğini, henüz dinsel tartışmaların belirleyici bir tartışma olmadığına dikkat çeken Rahvancıoğlu, “Şuan yaşadığımız bir ilk, Kıbrıs’ın kuzeyinde dinsel kimlik sorunu yok” dedi. Kıbrıslı Türklerin tarihsel olarak, kendisi azınlık olan bir toplum olarak, başka kültürlere baskı yapma gibi bir refleks geliştirmediğini ekleyen Rahvancıoğlu, tarihsel olarak ve şu anda adadaki nüfus çeşitliliğinden de bahsetti.
Rahvancıoğlu, esas meselenin “çocuk hakları, çocuğun üstün yararı” ilkesi meselesi olduğunu, laikliğin bile bundan sonra geldiğini ifade edere, “Tartışmalar, çocuğun kendisinin talep ettiğini zannettiği bir konuda dahi devlet tarafından korunması, dinsel tartışmaların 11, 12, 13 yaşındaki çocukların gündemi olmaması gerektiği üzerine kuruluyor” şeklinde konuştu.
Rahvancıoğlu, sözlerinin devamında, “Çocuklar daha kendini bulamadan, dinlerin ne olduğunu çözümlemeden taraf olduğu ve birbiriyle kamplaştığı bir süreci yaşamak durumunda kalacağız. Biz bunun çocuk haklarına aykırı olduğunu ve çocuk istismarı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Rahvancıoğlu, bu çocuk istismarının laikliği bozmak adına attığı bir adımı olduğunu ifade ederek çocuğa yetişkin muamelesi yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
“TÜRKİYE KÖKENLİ İNSANLARIN KİMLİĞİNİ ORTAYA KOYARAK KARŞI ÇIKMASI ÖNEMLİ BİR FARK”
Rahvancıoğlu, 2022’de şaibeli bir seçimle seçilen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın bile “ben bu tüzüğe karşıyım” dediğini de hatırlatarak, Serdar Denktaş’ın da eylemlere katıldığını ekledi. “Bu iş artık Kıbrıs sorunu meselesini aşmış, doğrudan doğruya bir çocuk hakları meselesine dönüşmüş durumda” diyen Rahvancıoğlu, UBP tabanının büyük kısmının bile buna karşı olduğunu, topyekün bir mücadelenin söz konusu olduğunu da kaydetti.
Rahvancıoğlu, yaşanılan ikilemi “Ya laikliğe bağlı bir toplum olarak, öbür meselelerimiz ayrı meseleler olacak ya da dinsel meselelerin ortaokullara kadar ineceği bir yaşam tarzına göz yumacağız” şeklinde açıkladı. Toplumsal mutabakatın sağlandığını belirten Rahvancıoğlu, geriye AK Parti’nin, hükümetin tavanında olan küçük bir kesimin ve YDP’nin kaldığını söyledi. Rahvancıoğlu, Kıbrıs’a Türkiye’den gelen kesimin hepsinin Yeniden Doğuş Partisi’nin tabanı olmadığını, YDP’nin provakatif eylemlerine katılmayın çağrısında bulunanlar olduğunu da ekledi. Ayrıca, Rahvancıoğlu, Türkiye kökenli insanların kimliğini belirterek bu duruma karşı olduklarını söylemelerinin, diğer eylemlere kıyasla önemli bir fark olarak değerlendirdi.
“SİYASAL İŞLEM PROJESİNİN KARŞISINDA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”
Mücadelenin önderliğinin öğretmen sendikalarında olduğunu belirten Rahvancıoğlu, kamudaki örgütlülüğün gücünden bahsetti. Özel sektördeki sendikal örgütlülüğün yüzde 0,5 olduğuna da dikkat çekti. Rahvancıoğlu, disiplin tüzüğüne karşı geri adım atılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, okula AK Parti Kıbrıs temsilcisinin eşliğinde vito araçla getirildiğini anımsattı, sürecin kendiliğinden gelişmediğinin, doğrudan AKP organizasyonu ile yapıldığını, çocuğun “koç başı” gibi kullanıldığına dikkat çekti. Rahvancıoğlu, “bir siyasal İslam kavgası verecekler fakat kendileri vermiyor, çocuğa verdirttiriyorlar” şeklinde konuşarak yaşanan süreci aktardı.
Rahvancıoğlu, ideal toplumda üniforma olmayabileceğini fakat yoksul toplumlarda, çocukların kıyasla kendini bulmaya çalıştığı bu çağda, en azından eğitim kurumlarında asgari bir buluşmanın olması gerektiğinin altını çizdi.
Sendikaların süresiz genel grev planladıklarından da bahseden Rahvancıoğlu, eylem ateşi sürecinden ve 8 Nisan günü 20 bin kişinin katıldığı mitinge dair konuştu. Rahvancıoğlu, mücadelenin üç hattan yürüdüğünü ifade ederek bunları, “sokakta yapılan eylemlilikler, sendikaların genel grev süreci ve anayasa mahkemesine dosyalanmış olan dava” olarak açıkladı.
Hükümetin bir ayağının çukurda olduğunu da belirten Rahvancıoğlu, hükümetin AK Parti zoruyla ite kaka kurulduğunu söyledi. UBP’nin içinde başka hesaplaşmalar olduğunu da ifade eden Rahvancıoğlu, “Bu hükümet aslında yok hükmünde” dedi. Rahvancıoğlu, “Biz böyle bir çocuk hakları ihlali içeren, laiklik ilkesini ortadan kaldıran, siyasal İslam projesinin karşısında geri adım atacak değiliz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.