Fide Kürşat: TÜK fiyat açıklamadı, ambarlar kapalı, üretici mahsulüyle ortada

TÜK’ün henüz buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklamadığını ve ambarlarını açmadığını belirten Kürşat, bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını ifade etti.

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK), Kamu İhale Yasası’nı by-pass ederek şeffaflıktan uzak, şaibeli ve adrese teslim ihale gerçekleştirdiğini iddia etti.
Kürşat, TÜK’ün yaptığı uygulamaların ciddi denetim sorunları ve kamu zararına yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu ülkenin aylık arpa ihtiyacı ortadadır, bunu bile planlayamayan ya da planlamak istemeyen Tarım Bakanlığı ve TÜK yöneticileri, adeta yumurta kapıya dayandı misali acil ihtiyaç noktasına getirip elden spot alıma başvuruyor. Neden? Nedeni ortada. Binboğa’da yaşananlar emasaldir, Kurumların bu operasyonlarının hemen denetmesi gerektiğini belirtti.
KAMU İHALE YASASI BAKANLAR URULU TARAFINDAN ASKIYA ALINDI, KEYFİ UYGULAMALAR ARTTI
Kürşat, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Yasa Gücünde Kararname ile Kamu İhale Yasası’nın 31 Aralık 2025’e kadar TÜK için askıya alındığını hatırlattı. Bu düzenleme ile birlikte kurumun denetim dışı, keyfi alımlar yapmasının önünün açıldığını belirtti.
24 SAATTEN AZ SÜREDE 20 BİN TON ARPA İHALESİ
Kürşat, TÜK’ün 26 Haziran’da firmalara gönderdiği yazı ile, 27 Haziran saat 12.00’ye kadar toplam 20 bin ton arpa için teklif verilmesini istediğini aktardı.
İhalenin 5’er bin tonluk dört etap halinde (10 Temmuz, 21 Temmuz, 4 Ağustos, 15 Ağustos) teslim edilmek üzere planlandığını belirten Kürşat, bu kadar kısa sürede teklif istenmesinin “adrese teslim ihale” şüphesi doğurduğunu söyledi.
KAPALI ZARF USULÜ YERİNE E-POSTA: ŞEFFAFLIK YOK
Kürşat, firmalara verilen sürenin 24 saatten az olduğuna dikkat çekerek, bu sürede firmalardan ürün tedariki, fiyat araştırması ve teminat mektubu hazırlayıp tekliflerini e-posta ile iletmelerinin beklendiğini ifade etti. Bu yöntemin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kürşat, “Teklifler kapalı zarf usulüyle alınmalı ve şeffaf bir şekilde ilgililerin önünde açılmalıydı. Mail yoluyla iletilen teklifler sadece Kurum Yönetim urulu Başkanı ve Müdürü tarafından görülüyor. Bu durum şeffaflıktan uzak, ihaleye fesat karıştırma riskinin yüksek olduğu, birilerine rant kapısı açılabileceği izlenimi doğuruyor” dedi.
İLK ETAP GECİKTİ, TEDARİKÇİ ÖNCEDEN Mİ BELLİYDİ?
Kürşat, 27 Haziran’da alınan tekliflerin ardından 10 Temmuz’da arpanın adada olmasının mümkün görünmediğini ifade ederek, “Ancak adrese teslim tedarikçinin önceden belli olması halinde bu mümkün olabilir” dedi. Kürşat, ellerine ulaşan bilgilere göre 10 Temmuz itibarıyla 5 bin ton arpanın hâlâ adaya ulaşmadığını belirtti ve şu soruyu yöneltti: “Yaşanan bu gecikme nedeniyle ilgili firmaya ceza uygulanacak mı? Süreci yakından takip edeceğiz.”
TÜM İHALELER ŞAİBE ALTINDA
Kürşat, Yasa Gücünde Kararname ile TÜK’ün spot alımlarında Kamu İhale Yasası kurallarının askıya alınmasının, kurumun gerçekleştireceği tüm ihaleleri şaibe altında bıraktığını ifade etti. “Bu karar, şeffaflıktan uzak adrese teslim ihalelerin önünü açıyor” diye konuştu.
HUBUBAT FİYATLARI AÇIKLANMADI, AMBARLAR AÇILMADI! ÜRETİCİ MAHSULÜNÜ AÇIKTA BEKLETİYOR
TÜK’ün henüz buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklamadığını ve ambarlarını açmadığını belirten Kürşat, bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını ifade etti. “Üreticiler mahsullerini açıkta bekletmek zorunda kalıyor” diyen Kürşat, özellikle bu yıl kuraklık yaşandığını ve dane hasadının sadece Karpaz Bölgesi’nde yapılabildiğini hatırlattı.
KARPAZLI ÜRETİCİ FİYAT BEKLİYOR
Kürşat, haziran ortasında açıklanması gereken hububat fiyatlarının hâlâ belirlenmediğini belirterek, özellikle Karpaz, Ziyamet ve Kumyalı köylerinde çiftçilerin TÜK’ün fiyat açıklamasını ve ambarlarını açmasını beklediğini aktardı.
TOHUMLUK ZARAR GÖREBİLİR
Zamansız yağışların açıkta bekleyen kıt ürünlere zarar verebileceğine dikkat çeken Kürşat, “Tohumlukta sıkıntı yaşanabilir” diyerek Tarım Bakanlığı’nı derhal önlem almaya çağırdı.
Kürşat, ülkede planlamadan uzak, beceriksiz ve art niyetli bir hükümet yapısısı olduğunu, bu yapı ile her geçen gün üretim setörleri büyük darbeler aldığını belirtti. Üretici ve üretim odalaklı hizmet anlayışından öte bu arkadaşlar sermaye ve rant ortaklığı için koltukların işgal edildiğini ve herkesin her şeyin farkında olduğunu ve hesap gününün yakın olduğunu ekledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.