Nalcıoğlu, alışveriş için Güney’e gidilmesini değerlendirdi: Bu işin müsebbibi Ticaret Odası üyeleridir

Marketçiler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, market fiyatlarını tüccarların belirlediğini kaydederken, alışveriş için Güney’deki marketlerin tercih edilmesinin nedeninin ise Ticaret Odası üyeleri olduğunu söyledi.

Marketçiler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada sektördeki plansız büyümeye dikkat çekti. Market sayısının nüfusa oranla kontrolsüz şekilde arttığını belirten Nalcıoğlu, bunun ciddi bir rekabet ortamı yarattığını ve birçok marketin kapanmasına yol açtığını ifade etti.
Nalcıoğlu, “Yıllarca marketler için planlama talep ettik. Sonay Adem döneminde market sayısını düzenleyen yasa çıkarılmıştı, ancak daha sonra bu yasa kaldırıldı. O günden sonra birçok market açıldı, azgın bir rekabet başladı” dedi.
Özellikle orta ölçekli marketlerin bu ortamda ayakta kalmakta zorlandığını belirten Nalcıoğlu, “Orta ölçekli marketleri çalıştıran sahipler bu işlerden usandı. Daha da kapanma olacak” ifadelerini kullandı.
“BU İŞİN MÜSEBBİBİ TİCARET ODASI ÜYELERİDİR”
Marketçilerin fiyat belirlemediğini de vurgulayan Nalcıoğlu, “Fiyatı tüccar belirliyor. Market sahiplerinin fiyatlar üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Karsızlaşma var… Beleşe mi çalışacak?” şeklinde konuştu.
Market sektöründe yaşanan sıkıntılarda sorumluluğun Ticaret Odası üyelerinde olduğunu belirten Nalcıoğlu, “Bir sene önce Kıbrıslı Rumlar buradayken, şimdi Kıbrıslı Türkler marketlere gidiyor. Sürekli dövizin 100 TL olacağını söyleyenler var. Bu işin müsebbibi Ticaret Odası üyelerdir.” dedi.
“TEMİZLİK ÜRÜNLERİ UCUZ, GIDA PAHALI”
Kuzey ile Güney Kıbrıs’taki fiyat farklarına da değinen Nalcıoğlu, temizlik ürünlerinin kuzeyde daha ucuz, gıda ürünlerinin ise güneyde daha ucuz olduğunu ifade etti. “Bunun tek sebebi güçlü yerli temizlik firmalarımızın olması. İthalatçılar bu nedenle üzerine fazla koyamaz. Süt ve süt ürünlerinde rekabet artmalı. Esaslı üretim merkezlerinin kurulması lazım, teşvikler gerekiyor” dedi.
ELEKTRONİK ETİKET
Marketçiler Birliği olarak dijital etiketi kabul ettiklerini belirten Nalcıoğlu, “Elektronik etiket market sahiplerini kurtaracak. Anında fiyat görülecek, daha az işçi çalışacak. Özellikle orta ve küçük ölçekli marketler için uygulanacak,” dedi.
“ESKİDEN KOLAY İLETİŞİM KURULUYORDU, ŞİMDİ KESİLDİ”
Nalcıoğlu, devletle olan iletişimin geçmişe kıyasla azaldığını da sözlerine ekleyerek, “Eskiden yönetenlerle kolay iletişim kuruyorduk. Şimdi bu iletişim kesildi” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.