SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Pirola varyantı, tahmin edilenden daha az tehlikeli olabilir

Pirola varyantı, tahmin edilenden daha az tehlikeli olabilir

Kovid-19 virüsünün Pirola olarak adlandırılan BA.2.86 varyantının dört kıtada ve başta ABD olmak üzere birçok ülkede yayılması küresel kaygıları yeniden artırdı.

Yayın Tarihi: 05/09/23 16:30
okuma süresi: 4 dak.
Pirola varyantı, tahmin edilenden daha az tehlikeli olabilir

Pirola önceki korona varyantlarından tamamen farklı göründüğü için tüm dünyanın dikkatini çekti.

Bu yeni varyant, Kovid-19 virüsünün dış yüzeyinde bulunan ve insan hücrelerine girip enfekte etmesine yardımcı olan spike proteininde 30’dan fazla mutasyonu içeriyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yeni varyantı takip ettiğini ve halk sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini daha iyi anlamak için çalıştığını açıkladı.

CNN’in aktardığına göre Çin ve İsveç’ten uzmanlar, yeni ortaya çıkmaya başlayan bulguların bir miktar güvence sağladığını söylüyor.

Uzmanlar, şu ana kadar ilk sonuçların Pirola’nın ilk düşünülenden daha az bulaşıcı, daha acımasız ve bağışıklık açısından daha az zorlayıcı olduğunu gösterdiğini ancak daha fazla sonuç ortaya çıktıkça bu izlenimin değişebileceğini söyledi.

Çin’de virüse karşı aşılanmış farelerin kanı ve yeni türlere karşı aşılanmış ve yeni enfekte olmuş birkaç kişinin kanı kullanılarak gerçekleştirilen ilk deney serisinde araştırmacılar, Pirola’nın önceki korona varyantlarıyla karşılaştırıldığında bağışıklık sistemlerimizde gerçekten farklı göründüğünü tespit etti.

Pekin Üniversitesi Biyomedikal İnovasyon Merkezi’nden Araştırmacı Yunlong Cao, Omikron varyantı ile karşılaştırıldığında aşılama ve önceki enfeksiyondan edinilen bağışıklığımızın Pirola varyantıyla enfeksiyonu nötralize etme yeteneğinde iki kat azalma gözlemlediklerini söyledi.

Buna rağmen Yunlong Cao, bu düşüşün ‘çok büyük veya endişe verici’ olmadığını belirtti.

Çalışmanın ekibi Pirola’nın, Omikron türüne ait olan XBB.1.5 virüslerinden yaklaşık yüzde 60 daha az bulaşıcı olduğunu tespit etti. Uzmanlar, bunun varyantın bu kadar çok farklı ülkede gözlemlenmiş olsa da düşük seviyelerde olduğunu açıklayabileceğine inanıyor.

Yunlong Cao “Nüfusa yavaş yavaş yayılacağını ve hızla yayılan diğer varyantlarla rekabet edemeyeceğini söyleyebilirim” dedi.

İkinci bir deney grubunda, İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, ilki 2022’nin sonlarında ve ikincisi ağustosun sonlarında olmak üzere iki farklı zaman noktasında toplanan çok sayıda donörün kanında bulunan antikorlara Pirola varyantını enjekte etti.

Araştırmacılar eski örneklerdeki antikorların Pirola enfeksiyonunu etkili bir şekilde durduramadığı tespitinde bulundu.

Ancak donörlerden sadece bir hafta önce alınan kan örneklerinin enfeksiyonla mücadelede biraz daha etkili olduğu kaydedildi.

Baş araştırmacı Benjamin Morel sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda şunları söyledi:

“Genel olarak durum, Omikron’un ortaya çıktığı zamanki kadar endişe verici durum gibi görünmüyor. BA.2.86 varyantının şu anda dolaşımda olan varyantlardan daha iyi performans gösterip göstermeyeceği henüz belli değil. Tehlikesi hakkında henüz bir veri olduğunu düşünmüyorum. Bununla birlikte antikorlarımız buna karşı tamamen güçsüz görünmüyor.”

Uzmanların bir kısmı, söz konusu çalışmaların, yalnızca Çin ve İsveç’teki kan bağışçılarını kullanmaları da dahil olmak üzere, sonuçları etkileyebilecek bazı sınırlamaları olduğunu, dolayısıyla sonuçların dünyanın diğer yerlerindeki insanlar için geçerli olmayabileceğini belirtti.

Ancak uzmanlar, söz konusu erken sonuçlardan cesaret aldıklarını ve önümüzdeki günlerde daha fazlasını keşfetmek için istekli olduklarını vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.