Şakir hocayı neden istemediler?

Yayın Tarihi: 04/10/22 07:00
okuma süresi: 6 dak.

Şakir hocayı bilmeyenimiz yoktur. Şeyh Nazım Kıbrıs hazretlerinin saygın müritlerinden biriydi vakti zamanında. Hala Sultan Tekkesi'ne de Şeyh Nazım tarafından görevlendirilmiştir. Din işleri görevlisi olmadan öncede bu görevi orada gönüllü olarak yapmıştır. Yeni din işleri başkanı gelince oradaki görevlerine son verilip kuzeyde görevlendirme yapıldı anladığım kadarıyla. Şakir hoca, Hala Sultan Tekkesi’yle özdeşleştirilmiş bir isim. Talip Atalay’ın din işleri başkanı olduğu dönemde de Atalay ile uyum içinde çalışmış ve dinler arası iş birlikleri de sergilenmiştir.

Hala Sultan Tekkesi’nde uzun yıllar görev yapınca Rum otoriteleri tarafından da kabul görmüş ve bir nevi güneyde yaşayan Müslüman kesiminde temsilcisi gibi olmuştur. Bildiğiniz gibi Hala Sultan Tekkesi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kontrolünde olan bir ibadet yeri. Yani bir başka deyişle KKTC Din İşleri Dairesi’nin güneyde kalan Hala Sultan Tekkesi üzerinde bir yaptırımı ya da görevlendirmesi söz konusu değil. Yani oraya bir görevli atama yetkisi yok din işlerinin. Şakir hoca bu görevi uzun zamandır sürdürüyor ve ne kadar ilginçtir ki önceki Kıbrıs Müftüsü Talip Atalay, Şakir hocaya çok ciddi destek vermiştir.

Ne oldu da müftü değişince Şakir hocanın Hala Sultan Tekkesi’nde görev yapması istenmedi. Din İşleri Başkanlığı oldukça uzun bir açıklama yaptı. Çeşitli iddialarda gündeme getirdi ancak o kadar uzun açıklamanın içinde neden Şakir hocanın Tekke’de görev yapmasının istenmediği açıkça ifade edilmedi, muğlak kaldı.

Çok uzun zamandır Kıbrıs Türk halkının yakından tanıdığı sevdiği ve desteklediği Şakir hocanın yine Hala Sultan Tekkesi’nde görevine dönmesi en güzel olanıdır.

****************

ŞAHİNER: "BU İHALE BANA NE KADAR VERİRSİN İHALESİ”

Cumhuriyeti Türk Partisi Milletvekili dostum Salahi Şahiner ile birlikte dün güzel bir yayın yaptık. Malum kaç gündür Güngör çöplüğü yanıyor. Güngör çöplüğünden açtık konuyu. Bildiğiniz gibi Güngör çöplüğünün özelleştirilmesi gündemde. Salahi Şahiner, Güngör çöplüğünün özelleştirme ihalesinin sessiz sedasız hatta ‘sinsice’ hiçbir görüş alınmadan, adrese teslim bir ihale şartnamesi ile yürütüldüğünü kaydetti.

Şahiner, bölgeye yakın insanlara işaret ederek, ‘bakın neler çekiyorlar’ dedi. Havalimanı civarında nefes bile alınamadığını ifade eden Şahiner, “Ülkeye gelen turistlere nasıl hoş geldin diyoruz?” sorusunu sordu.

Güngör Katı Çöplük Alanı’nın rehabilite edilmesine, oradan gelecek olan çöpten geri dönüşüm yapılmasına, elektrik üretilmesine hatta özelin oraya girmesine karşı olmadığına değinen Şahiner, bunun bir tek belediyenin yapabileceği bir iş olmadığını söyledi.

“Bunlarla ilgili hiçbir kamuoyu bilgilendirmesi yok” diyen Şahiner, bu ihalenin yurt dışı sermayenin kazanabileceği şekilde bir ihale şartnamesi olduğunu ifade etti.

“BU İHALE BANA NE KADAR VERİRSİN İHALESİ”

Şahiner, bütün malların 29 yıllığına şirkete verildiğini, şirketten tek istenenin ise elde ettiği kârın ciro paylaşımından kendilerine ne kadar verileceği olduğunu ifade ederek, “Bu ihale bana ne kadar verirsin ihalesi” dedi.

Şahiner, en yüksek teklif verene ise 29 yıllığına Güngör Çöplük Alanı’nın işletilmesinin verileceğini söyledi.

“Belediye başkanlarının bu ihaleden haberi bile yok büyük ihtimalle” diye konuşan Şahiner, ihalenin tamamıyla Türkiye Cumhuriyeti şirketinin gelip yapacağı şekilde hazırlanmış gözüktüğünü kaydetti.

KIB-TEK 29 YIL BOYUNCA,13 DOLARDAN İLGİLİ ŞİRKETE PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK”

Şahiner, yıllık 130 milyon KWH elektrik üretileceğinden ve KIB-TEK tarafından 13 dolardan satın alınma garantisi olacağından bahsederek, “KIB-TEK 29 yıl boyunca,13 dolarla ilgili şirkete para ödemek zorunda kalacak” dedi.

“İLGİLİ ŞİRKETE OTUZ YILDA 480 MİLYON DOLAR PARA ÖDENECEK”

İlgili şirkete otuz yılda 480 milyon dolar para ödeneceğini söyleyen Şahiner, bir santralin 5-6 milyon dolar civarında olduğunu ve yüz tane santral alınabilecek paranın ilgili şirkete ‘peşkeş’ edileceğini ifade etti. Şahiner, “Bunun adı da Güngör katı atık alanı özelleştirme” dedi.

Hükümetin yerel gelirleri düşük gösterdiğini ve belediyelere aktaracağı katkı payından kıstığını dile getiren Şahiner, her yıl 20 milyon dolara yakın rant kapısı açılmışken ‘bari’ belediyelerin de bu işin içinde olması gerektiğini söyledi.

“AMAÇLA NİYET BİRBİRİYLE ÖRTÜŞMÜYOR”

“Amaçla niyet birbiriyle örtüşmüyor” ifadelerini kullanan Şahiner, geri dönüşüm olsun, elektrik üretilsin gibi ifadelerin kulağa çok hoş geldiğini ama 480 milyon dolar paranın AKSA’ya bile ödenmediğini dile getirdi.

Külliye projesinin yapımı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şahiner, ülkede kaynak olduğunu ve gerekli önlemler alındığı sürece yeterli olacağından bahsetti.

Şahiner, “Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti ile iyi geçineceğiz, kardeş ilişkiler önemlidir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin yardımı gelecekse önceliklerimizin ne olduğunu sıralamıştık” dedi.


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları