Seyrüseferleri zamlamayın…
Ocak ayı zamlar açısından felaket bir aydı. Malum elektrik % 7, ilaçlar % 25, gıda emtiaları % 80 zamlandı. Şubat ayına girdik; ekmek zamlandı, iki kez akaryakıt zamlandı, tüp gaz zamlandı. Asgari ücretin artmasıyla devlet harçları da % 65 zamlandı. Ne kadar çok şey zamlanmış görüyor musunuz? Haa unutmadan şubat ayında da ilaçlar yeniden zamlandı. Hayat pahalılığı % 3,84 çıktı. İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir yarın bende konuk. Nasıl bu kadar düşük çıkmış konuşacağız anlatacak.
Peki sırada ne var? Tabii ki seyrüseferler var. Hükümet bir jest yapsın ve seyrüseferleri zamlamasın. Hadi diyelim kaçınılmaz zamlayacak. 2023 yılında olduğu gibi % 80 zamlamasın. Daha düşük tutsun. Biliyorsunuzdur; Ruhsat paraları kamu maliyesine gidiyor ve memur maaşları ödeniyor. Yani bizim ödediğimiz ruhsat harçları ile devlet yol yapmıyor, yol tamiratı yapmıyor, yol ışıklandırması yapmıyor, yol çizgilerini ve levhaları tekrardan boyamıyor ya da tamir etmiyor.
Karanlık yollarda, çizgisiz ve belirsiz yollarda araba kullanıyoruz. Gece yolda giderken yolun kenarında yürüyen birilerini basabilirsiniz. Olmadı mı peki daha geçen hafta oldu. Yol karanlık görmüyorsunuz ama birilerini basarsanız dikkatsiz sürüşten siz mahkum olursunuz. Devlet ya da Ulaştırma Bakanlığı ya da Maliye Bakanlığı suçlu değildir. Sizin hayatınız kararır ama hükümet hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam eder.
Olay bu kadar basittir. Bu nedenle araba sürerken gözlerinizi dört açın.
Hükümet bu sene bir jest yapsın. Oldukça pahalı olan hayat pahalılığına karşın ya seyrüseferleri zamlamasın ya da bu zammı düşük tutsun. Düşük tutsun ki vatandaş zorlanmadan araç ruhsatlarını çıkarabilsin. Polisler yollarda çok sıkı trafik kontrolleri yapılıyor. Eğer muayene, ruhsat ve sigortayı çıkarmamışsanız vay halinize yüksekten ceza puanınızı kesiyorlar iyi de bir para cezası alıyorsunuz. Bu nedenle aracınızın ruhsatını çıkarmamazlık yapmayın.
Devlet kameralardan toplanan, seyrüseferlerden toplanan paralarla memur maaşı ödüyor. Bu paraların yollara ve polis teşkilatının güçlendirilmesine harcanması gerekiyor.
Harcanmadığı için bizler çizgileri kaybolmuş, levhaları olmayan karanlık içindeki yollarda araç kullanıyor. Bir de hız yaparsanız kaza yapmanız kaçınılmaz oluyor.
İş yalnızca sürücülerin sorumluluğunda bitmiyor. Devlet de üstüne düşeni yapmak zorunda ama yapmıyor.
Sonuç olarak sürat, alkol, dikkatsiz sürüş hep bunlardan kaynaklanan kazalardan insanlar hayatını kaybediyor. Tabii bir başka önemli soru var, devlet bu suçların neresinde? Gece yollarda yeteri kadar devriye var mı?
Ne yazık ki yok. Polisin bir kabahati de yok. Yeteri kadar polis yok çünkü. Yeteri kadar polis olmadığı için daha geniş kapsamlı trafik kontrolleri de yapılamıyor.
Gündüz trafik kontrollerinin yapıldığını daha sık görüyoruz ama gece şahsen ben yollarda polis görmüyorum. Polis teşkilatının hem personel hem de araç bakımından daha çok takviye edilmesi gerekiyor.
Türkiye yol yapmasa devletin yol yapacak parası yok. Bir defaya mahsus dahi olsa hükümet seyrüseferlerden toplanan yıllık parayı yollara harcasın ve birçok yol hem aydınlatılsın hem de rehabilite edilsin. Aksi takdirde her sene ruhsatları % 80 zamla, topladığın paralarla istihdam ettiğin memurları öde ve yoluna devam et. Bu sürdürülebilir bir durum değil.
**************
Günün Sözü
"Eğer yağmur şiddetliyse su çatıdan sızacak yeri bulur."
Viking Atasözü
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.