İran, Rusya ile bilgi güvenliğinde de iş birliği yapacak

İran parlamentosu, bilgi güvenliği konusunda Rusya ile iş birliğine ilişkin yasayı kabul etti...

İran İslâmî Şûrâ Meclisi bilgi güvenliği konusunda Rusya ile iş birliğine yönelik bir anlaşmaya ilişkin yasa taslağının genel hatlarını onayladı. Ancak ayrıntılar açıklanmadı.
Şarku’l Avsat’ın İran medyasından aktardığına göre milletvekillerinin Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi’nin bilgi güvenliğine ilişkin İran ile Rusya arasında iş birliği anlaşmasına ilişkin bir raporu tartıştığını bildirdi. Ayrıca milletvekillerinin eleştirilerine dikkat çekti.
İran devlet ajansı IRNA, yasa taslağının bir giriş, 9 paragraf ve bir ekten oluştuğunu açıkladı. İran İslami Şûra Meclisi (Yürütme organı Parlamento) Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Sözcüsü Ebu el-Fadl Amui, “Kanun, siber tehditlerle mücadele yolları konusunda İran İslam Cumhuriyeti ile Rusya arasındaki iş birliğini içeriyor” ifadelerini kullandı.
Temsilci Hüseyin Ali Hacı Deligani ise “Her iki ülke de üçüncü bir ülkeye bilgi sağlayabilir. Rusya ve İran'ın karşı karşıya olduğu terör muharrikleri farklıdır. Bu yasa işbirliğinin niteliğini belirtmemektedir. Bu kısımlar oldukça belirsizdir. Bilgi paylaşımının yasalarımıza aykırı olması durumunda ne yapılması gerektiği üzerine durulmuyor” ifadelerini kullandı. İran ile Rusya arasında imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasına 180 milletvekili destek verirken 27 milletvekili ise karşı çıktı. İran Parlamentosu'ndaki 290 milletvekilinden 229'unun katıldığı oturumda 10 milletvekili çekimser kaldı.
Geçtiğimiz Perşembe günü, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in davetlisi olarak Moskova'yı ziyaret etti. Geçtiğimiz Salı günü İran ve Rusya dışişleri bakanları, Batı'nın iki ülkeye uyguladığı yaptırımlara karşı bir işbirliği mutabakatı imzaladı.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinin oturum aralarında yaptığı açıklamada, İran parlamentosunun İran ile Rusya arasındaki kültürel anlaşmayı onayladığını söyledi.
Bu gelişmelerin öncesinde ise İngiliz hükümeti, Rus güvenlik servislerini üst düzey siyasi yetkililere karşı sürekli bir siber kampanya yürütmekle suçladı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, geçtiğimiz perşembe günü Birleşik Krallık’ın Moskova Büyükelçisi’ni ülkeye geri çağırdıktan sonra yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Birleşik Krallık siyasetine müdahale etme girişimleri kesinlikle kabul edilemez. Bunlar demokratik yollarımızı tehdit etmeyi amaçlamaktadır” ifadelerine başvurdu.
Ocak ayında Birleşik Krallık siber güvenlik yetkilileri, Rusya ve İran'ın, hassas sistemlere zarar vermeyi amaçlayan kimlik avı saldırılarıyla hükümet yetkililerini, gazetecileri ve sivil toplum kuruluşlarını hedef almasının yoğunlaştığı konusunda uyardı.
Birleşik Krallık Hükümeti İletişim Ofisleri’ne bağlı Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (istihbarat teşkilatı), kullanılan teknikler ve taktiklerin yanı sıra bunların etkilerini hafifletmeye yönelik ipuçları konusunda daha dikkatli olmak gerektiğini bildirdi. Merkez, Rusya merkezli SEABORGIUM ve İran merkezli TA453 gruplarının 2022 yılı boyunca İngiltere ve yurt dışında çok sayıda kuruluş ve kişiyi hedef aldığını açıkladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.