Emrah Güven: Kayıt dışı istihdam ve İSG ihlallerine 16,5 milyon TL’lik ceza kesildi!
İşyerleri Teftiş Şube Amiri Emrah Güven, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uymayan ve kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere, 2024 yılı içerisinde 16 milyon 500 bin TL idari ceza kesildiğini açıkladı. Güven, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymayan işverenlere de 300 bin TL'lik idari para cezası uygulandığını vurguladı.
"İş kazalarını iki gün içinde bildirmeyen işverenlere 567 bin 171 TL ceza kesildi"
"İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınması kolay ve ekonomik"
"İşverenlerin iş sağlığı organizasyonunu sağlama ve gerekli tedbirleri alma zorunlulukları var"
"Bu yıl içinde işverenlere 16 milyon 500 bin TL’lik idari ceza yazıldı"
"Çalışma Dairesi müfettişleri özveriyle çalışıyor ve sorumluluklarının farkındalar"
Çalışma Dairesi İşyerleri Teftiş Şube Amiri Emrah Güven, Daire’nin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusundaki çalışmaları ve denetimlerini Kıbrıs Postası'na anlattı.
Emrah Güven, iş yerlerinde ve inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yetersiz olması halinde, Daire’nin iş yerini veya inşaatı kapatma yetkisine sahip olduğunu vurguladı. Bu yetkinin, işçilerin sağlığını korumak ve güvenli çalışma koşullarını sağlamak amacıyla kullanıldığını belirten Güven, işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti.
"İŞ KAZALARINI İKİ GÜN İÇİNDE BİLDİRMEYEN İŞVERENLERE 567 BİN 171 TL CEZA KESİLDİ"
Bu yıl içerisinde 8 ölümlü iş kazasının meydana geldiğini ve 109 iş yerinde İSG denetimi yapıldığını dile getiren Güven, ayrıca müfettişler tarafından 362 iş kazasının tahkikatının yapıldığını söyledi. Güven, iş kazalarını daireye iki iş günü içerisinde bildirmeyen işverenlere ise toplam 567 bin 171 TL idari para cezası kesildiğini de ekledi.
"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ALINMASI KOLAY VE EKONOMİK"
Rutin denetimler ve inşaat encümeleriyle ortak düzenlenen teftişlerin sürdüğünü belirten Güven, İSG tedbirleri konusunda sektör üzerinde yapılan çalışmalara da değindi; geçmişe kıyasla bu alandaki bilincin arttığını, işverenlerin risk değerlendirmesi yapma konusunda daha istekli hale geldiğini ifade etti. İnşaat sektöründe risk değerlendirmelerinin yapıldığını ve uzmanlarla çalışma konusunda ilerleme kaydedildiğini belirten Güven, uzmanlarla çalışmanın risklerin belirlenmesi ve takibi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Güven, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmasının kolay ve ekonomik olduğunu, birçok iş yerinin bu tedbirleri alabileceğini vurguladı. İş kazalarının sadece Çalışma Dairesi’nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda denetim yapmasıyla önüne geçilemeyeceğini belirten Güven, “İşverenlerin de bu konuda ciddi sorumlulukları var. Yasal olarak iş sağlığı organizasyonunu sağlama ve gerekli tedbirleri alma zorunlulukları bulunmaktadır” dedi.
"BU YIL İÇİNDE İŞVERENLERE 16 MİLYON 500 BİN TL’LİK İDARİ CEZA YAZILDI"
Güven, ‘Alo 102 İhbar Hattı’nın kayıt dışı denetim ve kaçak işçi çalıştırma konularında yapılan şikayetleri anında değerlendirerek gerekli tedbirleri aldığını açıkladı. Daire’nin iş kazaları ve kayıt dışı işçi çalıştırılmasıyla ilgili olarak bu yıl içinde işverenlere 16 milyon 500 bin TL’lik idari ceza yazdığını belirten Güven, “Bu cezalar kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler için verildi” dedi.
"ÇALIŞMA DAİRESİ MÜFETTİŞLERİ ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR VE SORUMLULUKLARININ FARKINDALAR"
İş kazalarının 2-3 gün içinde bildirilmediği takdirde ceza uygulandığının altını çizen Güven, “İş sağlığı güvenliği tedbirleri alınmadığında da benzer şekilde cezalar yazılmaktadır” şeklinde konuştu. Sosyal medya üzerinden gelen eleştirilere de yanıt veren Güven, “Bizim denetim yapmadığımız algısını değiştirmek istiyoruz. Çalışma Dairesi müfettişleri özveriyle çalışıyor ve sorumluluklarının farkındalar” ifadelerini kullandı. Güven, Çalışma Dairesi’nin yoğun sorumluluklarına rağmen, müfettiş sayısının az olmasına karşın gösterdikleri enerji ve çabanın üst düzey olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.