İntiharlar arttı... Dikkat!

Yayın Tarihi: 09/08/24 07:00
okuma süresi: 6 dak.

Bilmem farkında mısınız ama bir süredir intihar vakaları çoğaldı. Biz gazeteciler haberlere daha sık baktığımızdan ve birden fazla haber sitelerinden baktığımızdan dolayı evinde ölü bulundu haberlerinin intihar vakaları olduğunu tespit edebiliyoruz. Son birkaç haftadır silahla tehdit ve intihar vakalarında ciddi artış var. ben defalarca kez yazdım her eve bir psikolog şart diye ancak gelin görün ki Çalışma Bakanlığının henüz böyle bir vizyonu yok. Muhtemelen yetersiz imkanlardan dolayı yapamıyorlar ancak yapılmalı. Sürekli silahla eşini tehdit etti, ya da silahla ambulans kaçırdı ya da evinde ölü bulundu.

Yurttaşlarımız yaşı kaç olursa olsun girdikleri bunalımları atlatamayarak hayatlarını sonlandırabiliyorlar. Halbuki bir psikiyatrist kontrolünde olsa ve medikal bir yardım alsa belki de intihar etmeyecek ve hayatının baharında yok olup gitmeyecek. Bu konu çok ciddi bir meseledir ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hatta Sosyal Hizmetlerin bu konunun üzerine düşmesi ve bir çalışma yapması gerekmektedir. Bakan Dostum Sadık Gardiyanoğlu’na açık çağrımdır hem aile içi şiddeti önlemek hem cinsel istismarı önlemek hem de intihar vakalarının önüne geçmek için gerekirse Türkiye’den de yardım alarak bir birim kurulsun ve her eve bir psikolog gönderilsin. İşsiz yüzlerce psikolog vardır ülkemizde. Bu gençlerden Hükümet hizmet alabilir ve ayrı bir birim oluşturarak meselenin üzerine ciddiyetle gitmelidir.

Ardı ardına cinayet ve intihar yaşanmaya başladıysa bu bir süre devam ediyor; çünkü bu tür eğilimler bir günde çıkmıyor ortaya. Eğer bir insan intihar etmeyi kafasına koymuşsa bir süre bu düşünceyle mücadele ediyor ve sonrasında ya vazgeçiyor ya da intihar etmeyi deniyor. Eğer kendini öldürmeyi başarırsa olay bitiyor zaten ama öldürmeyi başaramadığı durumda bunu yaptığına çok pişman oluyor. Tekrardan deneyenlerin sayısı da az değil.

Keza cinayetler de öyle. Bir insan bir başka insanı bir günde vurmaya karar vermiyor meğerki ani bir sinir krizi yaşanmasın. Ama her ne olursa olsun cinayet de bir şekilde bilinçaltında şekillendikten sonra gerçekleşiyor. En önemlisi de bu tür eğilimlere sahip olan insanların ciddi psikolojik sorunlarının ya da açmazlarının oluşu yatıyor bu olayın gerisinde.

Yani hiçbir cinayet ya da intihar bir anda olmuyor.

Defalarca kez yazdık antidepresan ilaçlarının satışında çok ciddi bir artış var, tedaviye ihtiyacı olan ancak kendini hasta görmeyen inanın binlerce insan var bu ülkede.

Çünkü intihar ya da cinayet aslında uzun süre devam eden fiziki ya da psikolojik şiddetin sonucunda gelişiyor.

İNTİHAR BULAŞICIDIR

Psikiyatrist Prof. Dr. Halise Devrimci Özgüven’e göre Türkiye’de ergenler ve gençler arasında intihar oranı, dünya genelinin üzerinde. Özgüven uyarıyor: İntihar bulaşıcıdır. Özgüven “Konuşamayacağımız hiçbir konu yok. İntihar olgusu bir tabu değil. Bir kişiye intihar düşüncesi olup olmadığını sormanın onu olumsuz etkileyebileceğine dair evrensel bir yanlış görüş var. Hatta bazı profesyoneller bile bu yanlışı yapabiliyor. Oysa intiharla ilgili hastayla da, hasta yakınıyla da, topluma hitaben de konuşulabilir. Ama ne konuşulacağı ve nasıl konuşulacağına dikkat edilmesi, özendirici olunmaması gerekir. İntiharla ilgili haber yaparken ise dikkat edilmesi gereken hususlar var.”

Werther etkisi tam olarak ne demek?

Çaresi olmadığı düşünülen bir acı karşısında ölümü çözüm olarak görmek. Zaman içinde Werther etkisini ortaya koyan çok sayıda bilimsel çalışma da yapıldı. Örneğin Avusturya-Viyana’da belli bir dönem yaşanan intiharlar üzerine yapılan bir araştırma, intihar haberlerinin nasıl bir Werther etkisi yarattığını göstermesi açısından çok çarpıcı. Gazetelerde yayınlanan haberlerde sıklıkla “metro intiharlarına” yer verilince, metronun altına atlayarak yapılan intiharlarda korkunç bir artış gözlemleniyor. Bunun üzerine metroda gerçekleşen intiharlarla ilgili haberler Avusturya’da yasaklanıyor ve ardından metro intiharlarında düşüş yaşanıyor. İntiharla ilgili haberler yapılırken dikkat edilmesi gerektiği uyarısı geçtiğimiz yüzyılın başından beri yapılıyor ama maalesef hâlâ intiharlarla ilgili haberlerin büyük bölümü istemeden de olsa, intiharı özendirici nitelikte.

İNTİHARA EN ÇOK MEYYAL İKİ GRUP VAR: PSİKİYATRİK HASTALAR VE ERGENLER

Neden ergenler? Çünkü ergenlik, bireyin rol model arayışının olduğu ve bu rol modele göre kendini şekillendirdiği bir dönemidir. Ayrıca ergenlerin yaşları gereği yaşam deneyimleri ve sorunlar karşısında alternatif çözüm üretme becerileri daha kısıtlıdır. Ayrıca yine içinde bulundukları dönem gereği daha dürtüseldirler. https://www.guneydoguekspres.com/intihar-bulasicidir-werther-etkisine-dikkat-edilmeli

Sonuç olarak intihar konusu her ne kadar tatsız bir konu olsa da önüne geçilemeyecek durumlar değil. Yeter ki kişi doktor yardımı alsın ve medikal bir tedavi görsün tabii bunun beraberinde psikoterapi de alması lazım. şu sıralar vakalar arttı aman dikkat edin.

****************

Günün Sözü

"Kadından meleklik bekliyorsan, ona cennetini sunacaksın."

Can Yücel


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Erdoğan Fidan10/08/24 23:25
"İntiharlar arttı... Dikkat!" evet ve siz bu başbakanı başarılı bulanlardansınız. Başarılı olduğu TEK KONU var; RTE'ye biat etmek.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları