Aksa’yı koruyan kim?
El-Sen Genel Sekreteri Ahmet Tuğcu dün konuğumdu. Aksa’yı konuştuk. Aksa’dan kurtulmak istiyor. Haksız da sayılmazlar ama açık bir gerçek var ki Aksa’dan kurtulmak mümkün değil. İmzalanan sözleşme 2024 Nisan ayında doluyor. El-Sen’in stratejisi şöyle; sözleşmeye göre Kıb- Tek tek taraflı olarak sözleşmeyi 20 yıl değil 3 yıl daha uzatabiliyor ve bu üç yıllık sürede Kıb-Tek’in 180 megawattlık bir yatırım yapması ve artık kimseye bir ihtiyaçlarının kalmaması. Strateji gerçekten mantıklı ve uygulanabilir. Yalnız hepimiz biliyoruz ki Aksa’nın arkasında Emrullah Turanlı da olduğu gibi AK Parti hükümeti var ve bu iki yapının üzerinde gerçekten dokunulmazlık var. Yoksa gerek Emrullah Turanlı olayına bakın gerekse Aksa’nın durumuna bakın çoktan bu iki yapıdan kurtulması gerekirdi. Biri zararına KKTC’ye elektrik satıyor diğeri ise 10 kusur yıldır bir havalimanını bitirmemekte ısrar ediyor. Bir şey oldu mu bu kurumlara olmadı, olmayacak da.
UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun vakti zamanında yani pandemi döneminde Aksa’dan nasıl kurtulacağını anlatan önemli bir açıklaması var. Ama burada niyet önemli. Şu an ki hükümetin Aksa’dan kurtulmak gibi bir niyeti yok. Aksine devam edilmesi için gerekli ne varsa onu yapmaya hazırlar. Düşünsenize Teknecik 1 kusur dolara elektrik üretiyor Aksa ise 4 dolar 20 sente üretiyor. Üstelik alım garantili olduğu için Kıb-Tek çoğu zaman santrallerini durdurmak zorunda bile kalıyor. Yaklaşık 110 megavat güneş enerjisinden bir kaynak geliyor 90 megavat ise Aksa’dan geliyor; yeterli olduğu zaman Teknecik jeneratör bile çalıştırmıyor. KKTC’nin maksimum ihtiyacı 370 megavat. Havalar çok soğuk ya da çok sıcak olduğunda bu noktalara çıkıyorlar. İşte o zaman elektrik yetmiyor.
Tabii bu durumlar çok ender oluyor. Bir başka deyişle Kıb-Tek Teknecik’e gerekli yatırımları yapsa gerçekten kimseye ihtiyaç kalmayacak. Ama ısrarla bu yatırımların yapılması yerine Aksa’ya muhtaciyet ön planda tutuluyor. Aklımda kaldığına göre Kıb-Tek Teknecik’e yatırım yapacak yanılmıyorsam 60 megavatlık bir yatırım olacak bu. Yeterli mi tabii ki değil.
Tuğcu’nun demesine göre Kıb-Tek de yönetim değiştikten sonra Kıb- Tek dış piyasaya borç olan yaklaşık 1,8 milyar liralık bir ödeme yaptı. Şu an ki yönetim Tuğcu’ya göre de iyi çalışıyor. Kıb-Tek’in Teknecik’e yatırım yapması ve herhangi birine muhtaç kalınmasını önlemek lazım.
Aksa’da bulunan makinelerin aynısının Teknecik Elektrik Santralin’de bulunduğunun altını çizen Tuğcu, Teknecik’te 1 dolar cente üretilen enerjinin Aksa’da 4.20 dolar cente üretim yaptığını belirtti. Arada 3.20 dolar cent olduğunu belirten Tuğcu, bu farkın korkunç olduğunu belirtti.
Üretimle ilgili ifadelerini sürdüren Tuğcu, Kıb-Tek’in 310 megavat kurulu bir gücü olduğunu belirtti.
Tuğcu, Aksa’nın 140 megavatlık kurulu gücü olduğunu, 90 megavatlık destek sağladığını ifade ederek, ihtiyaç duyulan dönemde ise 45 ve 60 megavat destek verdiğini söyledi.
Kıb-Tek üzerinde oyunlar oynandığının altını çizen Tuğcu, yaşananların rastlantı olmadığını kaydetti.
“AKSA, AKP Hükümetine yakın. Bütün manevra tekrar Aksa’ya 20 yıl daha alım garantili enerjiyi topluma pahalıya satmaktır” dedi.
El-Sen eylem ve grevde kararlı. Aksa’nın lehine hazırlanan yasa tasarısından vazgeçilmezse greve gidecekler. Ancak hepimizin bildiği bir gerçek var ki hükümet bundan geri adım atmayacak. Aksa ile 20 yıllık daha alım garantili sözleşme uzatılacak.
Aynen Emrullah Turanlı da olduğu gibi. Büyük firmalar 1 sene de havalimanı yapar T&T 10 yıldır bir hava limanını bitiremedi. Bu ülke de ne yazık ki bazı kurumların dokunulmazlığı var ve bu kurumlara kimse dokunamıyor.
*********************
Günün Sözü
"Yalnızların anlayamadığı tek şey bu; tek başına özgürlük ne işe yarayacak…"
Attila İlhan
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.