Şimdi de sahte “program” çıktı
Çok değerli bir akademisyen Okan Veli Şafaklı.
Okan hoca ile dostluğumuz yıllar öncesine dayanır.
ADA TV de beraber program yaptık, Star Kıbrıs gazetesinde, köşe yazdık, yıllarca beraber çalıştık.
Şimdi farklı yerlerde çalışıyoruz ama zaman zaman TV programlarında görüşüyoruz.
Geçtiğimiz Salı günü, Kıbrıs Postası’ndaki programımda konuğum Okan hocaydı.
Ekonomi ve üniversiteler konusunda bir program yaptık.
Bilindiği gibi hayat pahalılığı ve asgari ücret konusu, ülkenin önemli gündem maddelerinden.
Bir de sıkça tekrarlanan, alım gücünün korunması, hayatın ucuzlatılması meselesi.
Öncelikle bu konulara değindi Okan Veli Şafaklı ve dedi ki;
“Türkiye de bir döviz artışı, bizde de bir maliyet artışı yaratır. Enflasyonu düşürmekle, alım gücünü artırmak farklı şeyler. Şimdi hayat pahalılığını, kamu çalışanı, emekliler, herkes alacak.
Ancak sıra asgari ücreti artırmaya gelince, her nedense herkes batıyor. Bunu tartışmak, hayat pahalılığı sebebiyle artırmamak insanlığa sığmaz. En savunmasız kesim, asgari ücretli kesimdir. Hayat pahalılığı konuşulunca kimsenin sesi çıkmıyor, asgari ücreti artırmaya gelince, herkes konuşuyor.
Güçlü bir sosyal devlet olursan, hayatı ucuzlatmanın yolları var. Alım gücünü korumanın, artırmanın yöntemleri bulunabilir.
Fakire sahip çıkacak sosyal bir devlet yaratılması gerekiyor. Asgari ücreti artıramıyorsan, fakir, fukaraya, sağlığı, eğitimi, ulaşımı ücretsiz yap. Yetkililerin bunu konuşması gerek. İnsanların, insanca yaşaması için sosyal devlet yaratılmalı ve servet vergisi uygulaması getirilmelidir. Devlet Robin Hood’tur zenginden alıp, fakire vermelidir.
Ülkemizde fahiş fiyatlar var. Aynı ürün farklı fiyatlara satılıyor. Serbest piyasa ekonomisinde, etkin piyasa koşulu olması için tüketicilerin fiyatlar hakkında bilgi sahibi olması gerek. Dijital şeffaflık ve dijital fiyatlandırma gerek. İnsanlar fiyatları dijital ortamdan öğrensin. Ona göre tercihini yapsın. Etkin rekabet koşullarını sağlarsak, o zaman fahiş fiyattan söz edilemez.
Ekonomi güneye kayıyormuş, nasıl kaymasın ki, eşeklerin bile yemediği domatesleri 100 TL’ye alıyoruz, ama Güney Kıbrıs’ta 4 çeşit domates var.”
Hayat pahalılığı, asgari ücret ve ekonominin güneye kayması konularında, Okan hoca bunları anlattı.
Tabi bir başka konu da, özellikle üniversiteler konusunda yaşanan son durum.
Yeni eğitim dönemi öncesi, en önemli soru, sahte diploma olayının üniversite sektörüne ne kadar zarar verdiğidir.
“KKTC üniversitelerine 12 bin 180 kişi yerleşti. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sonucunda bu yıl KKTC'deki üniversitelere 12 bin 180 öğrenci yerleşti. Kontenjanların yüzde 72,74'ü doldu.”
Okan Veli Şafaklı, YÖDAK’ta görev yaptı.
Süreci yakından takip etti.
Ve farklı bir gelişmeyi de şu şekilde dile getirdi;
“En fazla tercih alan iki üniversite, devlet üniversitesi, bu da çok şey ifade ediyor. Kamu hizmeti komisyonu, atama için gelen diplomaları, YÖDAK’a gönderiyor. Onay istiyor. Ve ortaya çıktı ki bazı üniversitelerin açtığı, mezun verdiği bazı bölümler, izinsiz, YÖDAK’tan izin almadılar. İzinsiz, ben açtım oldu bitti diyorlar. Bu sahte program demektir. Şimdi YÖDAK’ı önemli bir sınav bekliyor.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.